14/10/2013

Viatge musical per la diversitat d’Occitània


El proppassat 28 de setembre, vaig ser convidat a Caldes de Montbui a participar en la vetllada “Passat i present de la cultura occitana”, en el marc del Cicle Veïns (cicleveins.blogspot.com), una excel·lent iniciativa del Centre Ateneu Democràtic i Progressista que té com a objectiu presentar de manera amena, a través de xerrades, concerts i exposicions, la realitat de les llengües i cultures que ens són més properes, però no per això menys desconegudes. Després d’una primera vetllada dedicada a l’aragonès, era el torn de l’occità.

Enmig de l’atmosfera càlida del local ple d’un públic encuriosit per descobrir altres cultures, vaig tenir l’oportunitat d’assistir al concert “Itinerari musical per Occitània” de Mirabèl (mirabelmusicaoccitana.blogspot.com), un grup de música tradicional occitana format pels catalans Pol Aumedes (acordió diatònic i veu), Joan Codina (flautes, veu i pandereta) i Ermengol Marcos (violí).

El grup Mirabèl proposa un viatge teatralitzat a través de la tradició musical de tot Occitània, des de la Mediterrània fins a l’Atlàntic, passant pels Alps, el Massís Central i el Pirineu. Les peces interpretades presenten cadascuna de les regions històriques (Llenguadoc, Provença, Delfinat, Alvèrnia, Llemosí i Gascunya) i de les varietats dialectals occitanes, sense oblidar les contrades d’Occitània que no pertanyen a l’estat francès: les valls occitanes del Piemont italià i la Vall d’Aran.

Durant el trajecte, els músics mostren la riquesa de la cultura occitana mitjançant un espectacle de gran qualitat musical i un gran rigor lingüístic, tot amanit amb dosis de bon humor. L’explicació de l’origen i el significat de cada peça permet a l’espectador adquirir uns coneixements bàsics de la realitat d’Occitània de forma desimbolta. No manquen peces tan emblemàtiques com “Se Canti”, també anomenada “Aqueras Montanhas”, considerada l’himne occità, o “Jan Petit”, el nostre Joan Petit, personatge històric que va viure a Vilafranca de Roergue durant el segle XVII i va morir torturat a la roda, amb tots els membres dislocats (el dit, el peu, la mà, el colze... de la nostra innocent cançó infantil), per haver-se rebel·lat contra el rei de França.

Amb un innegable talent, els membres del grup Mirabèl ofereixen un concert d’aparent senzillesa però de concepció força elaborada, que, a través de la música tradicional, proporciona al públic català un primer contacte amb la cultura occitana en tota la seva diversitat. Una experiència molt recomanable.
Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: