Gemma Aguilera

Gemma Aguilera

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català


9/5/2013

L'Arreu de Mollerussa, un motor de dinamització cultural


Ara fa quatre anys, un grup de persones de Mollerussa va decidir posar en marxa un projecte cultural per retornar a la ciutat, però també a la comarca del Pla d'Urgell, el dinamisme cultural que havia perdut. El març de 2009 naixia el Casal Popular l'Arreu de Mollerussa, que en els seus principis fundacionals expressava la “voluntat d’aglutinar persones per promoure la llengua i la cultura popular, aconseguir un model de societat més just i uns Països Catalans lliures”.
 
Avui, el balanç de la feina feta és molt positiu. L'Arreu ha anat creant diferents seccions pròpies i ha aconseguit grans fites, com la consolidació de la Trobada Gegantera de Mollerussa, la recuperació de la tradició bastonera al Pla d’Urgell i la recuperació dels balls típics de bastons de la comarca, ha impulsat i col·laborat en els actes de reafirmació nacional com la Marxa de Torxes o el Correllengua i la recuperació de la tradició del Tió de Nadal.
 
“Els dos primers anys els vam dedicar a recuperar el moviment geganter a Mollerussa, que feia uns quinze anys que s'havia perdut. Gràcies a la col·laboració amb una associació local, que aplega les persones que compleixen 50 anys i fa activitats per a Mollerussa, vam poder recuperar els dos gegants que havia fet un artista local i que estaven molt malmesos i ara surten a la Trobada Gegantera”, explica el coordinador del Casal Popular l'Arreu, Manel Solé. També destaca la importància d'haver recuperat “la tradició bastonera a tota la comarca, que també s'havia perdut”.
 
Però més enllà de projectes concrets que ara ja estan molt consolidats, el Casal Popular aspira a refermar la seva posició de “motor de dinamització cultural de tota la comarca del Pla d'Urgell”. Per això, com remarca, Solé, les relacions amb d'altres entitats culturals “són necessàries i positives”. De fet, ja s'observen els fruits de l’activitat del casal i d’aquesta interrelació: “En aquests quatre anys, hem notat un canvi cultural a Mollerussa i comarca, és molt potent, i el cert és que el Casal ha passat a ser un referent per a tot l'associacionisme de la comarca, un fet que ens enorgulleix i ens empeny a seguir amb la nostra tasca”, rebla el coordinador.
 
Manel Solé, a més, avança que el Casal Popular l'Arreu és a punt de posar en marxa un projecte que reforçarà encara més les relacions amb d'altres entitats de la comarca. “Es tracta d'un projecte per impulsar la música local, que es dedicarà a promocionar els grups locals i d'altres comarques per mitjà de l’organització d’un concurs local de música catalana i reivindicativa. Farem que els grups actuïn al Casal i a d'altres entitats per donar-los una oportunitat”, explica el coordinador de l’Arreu.
 
Així doncs, en quatre anys s'ha fet molta feina, però el repte ara és estendre-la per tota la comarca. Trobareu més informació sobre el Casal clicant aquí.
 
 
 

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: