25/3/2013

Recuperar la memòria històrica de les cançons populars


Coneixem les cançons que cantaven els nostres avis o quines eren les peces més escoltades al carrer, a casa o a la ràdio? Algunes han sobreviscut al pas dels anys, però d'altres menys conegudes o pròpies de territoris molt delimitats han quedat amagades a la memòria dels més grans o abandonades en cassets o vídeos emmagatzemats en caixes. El blog Cançons i música dels avis http://musicadelsavis.blogspot.com/, creat per Albert Massip Pinatella, posa a disposició de tothom el seu treball de recerca sobre cançons populars que s'havien cantat en diversos indrets de les comarques gironines, amb una incidència especial al Pla de l'Estany. Neix amb la intenció de recopilar aquest patrimoni i contribuir a la seva dinamització i difusió.
 
Massip explica a Tornaveu que, de fet, el blog “dóna continuïtat a allò que van iniciar molts folkloristes a finals del segle XIX, que es va continuar de forma irregular durant el segle XX i en el que encara ara es treballa. Actualment tota aquesta feina s'està fent sota el paraigua de grups de recerca folklòrica o de la mateixa administració. Per exemple, la Direcció General de Cultura Popular del Departament de Cultura disposa d'un bon arxiu -poc conegut pel públic general- de material recollit a partir d'entrevistes arreu del territori”. Per aquesta raó, l'autor ha concebut el blog com un espai obert a noves col·laboracions, on tothom qui ho vulgui pot col·laborar aportant cançons i músiques populars i tradicionals catalanes que recorda la gent més gran de les comarques nord-orientals de Catalunya. Així, Massip fa una crida a animar “els avis i àvies, i si pot ser, besavis i besàvies, a tenir un conversa, recordar i permetre gravar els seus records sobre què escoltaven de joves”. També es pot col·laborar amb el blog Música dels avis fent arribar cintes velles de casset o VHS on aparegui algú cantant o tocant.
 
Albert Massip alerta que part d'aquest patrimoni cultural pot perdre's amb facilitat: “Alguns avis han cantat algunes cançons que han perdurat fins avui perquè van estar difoses per ràdio, cuplets sobretot, de caire molt metropolità barceloní, i, per tant, van estar enregistrades i solen tenir un o diversos autors. Però hi ha unes quantes cançons, menys urbanes i més rurals, que només són a la memòria de la gent perquè s'anaven transmetent gairebé només de pares a fills en ambients de treball, de festes o de lleure”.
 
L'autor del blog ja ha recuperat una quarantena de cançons mercès a la seva recerca i a la col·laboració d'una vintena de persones. Entre els títols recuperats, hi ha Amor al fill davant el perill; Cançó del rossinyol; El petit vailet; El pardal o Nena, maca, baixa a obrir.  A banda de totes les lletres que hi ha transcrites, les cançons també es poden escoltar, i també hi ha dades sobre el context en què es cantava la cançó, ja fos al carrer, a casa, per festes o fins i tot a les fàbriques.
 

Comentaris

#3
Antoni Busanya - Cornellà de Llobregat
7 de juliol de 2015, 23.18 h

#1 Focs follets

I

Diuen que són bruixes
diuen que no ho són;
diu que són dimonis
amb fanals al front.
Diuen que són ànimes
de un altre món;
diuen que us segueixen
fins qui sap a on.
II
Digan lo que digan
ja sabem què són;
són fosforescències
de l’estiu fecond.
Focs follets que es mouen
i la llum els fon
ni res fan als homes
ni a ningú del món.

Antoni Bori i Fontestà


#2


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0

#2
30 de març de 2015, 08.54 h

Tinc recort que el meu para em feta dormir em una cançó que dEUA " diuen que son brujas diuen que no u son diun que son dimonis del altra mon(sobre el any 1934) si la tenin controlada me agradaria sebru(PERDUNEU el meu català franquista,ting 83 ays. gràcies.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0

#1
Sebastià - Girona
1 d'abril de 2013, 23.05 h

Molt bona feina i molt maca. ENDAVANT , SALUT i FORÇA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0

5 -10 -20 -tots
1Comenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: