Salvador Cardús

Salvador Cardús

Investigador, periodista i opinador.

Articles


6/5/2012

Salvador Cardús: “l’estereotip de les dues comunitats confrontades a Catalunya no s’aguanta per enlloc”.

(Fot. La Vanguardia)

etiqueta Catalunya, independència, política

Catalunya no està prou madura per ser preguntada sobre el seu futur nacional? I per donar un sí al dret d’autodeterminació? Aquestes preguntes, tant si la resposta és afirmativa com negativa, serveixen als partits polítics catalans per centrar el debat –o en alguns casos, descentrar-lo- ja indefugible sobre la independència de Catalunya. Per a algunes formacions d’obediència espanyola, encara hi ha un argument afegit, la suposada tragèdia social que es produiria al país en cas d’una consulta o d’una decisió política en aquest sentit: la partició irreparable de la societat en dos trossos, els qui hi estan a favor i els qui no, que a parer d’aquestes formacions, té molt a veure amb l’origen de la persona.

En un article publicat al diari La Vanguardia el proppassat dijous 3 de maig, el sociòleg Salvador Cardús denuncia que Catalunya fa anys que veu llastada la seva ambició nacional per l’amenaça d’una hipotètica ruptura de la cohesió social: “L’implícit que hi ha darrera de la defensa obsessiva de la cohesió és el del fals supòsit de l’existència de dues comunitats derivades del gran procés migratori dels anys cinquanta fins a mitjans setanta i que va portar al voltant d’un milió quatre-cents mil espanyols a Catalunya. Segons aquest clixé, dominant al llarg dels darrers quaranta anys, Catalunya estaria formada poc o molt a parts iguals per una comunitat autòctona i una altra d’arrels forasteres, de lleialtats nacionals i lingüístiques contraposades”.

Cardús adverteix que és sobre aquest supòsit que el PSC ha construït tota una teoria política “autojustificadora de la seva submissió al PSOE, pretesament per salvar-nos d’una amenaça lerrouxista, o que CiU s’ha excusat per a ajornar indefinidament l’assoliment dels seus objectius fundacionals”. Davant d’aquestes actituds partidistes, Cardús adverteix que, “sociològicament, l’estereotip de les dues comunitats confrontades no s’aguanta per enlloc”, si bé reconeix que als inicis de la Transició, aquesta construcció podia tenir una certa versemblança, que de fet, va condicionar el debat polític català de la dècada dels vuitanta.

Però en tot cas, afegeix que “les dues suposades comunitats han donat lloc a una complexa heterogeneïtat que, lamentablement, ningú no ha estat capaç d’estudiar prou a fons com per poder desfer els tòpics més resistents. A més, les lleialtats nacionals i lingüístiques, tampoc no han estat mai exactament identificades amb el lloc de naixement sinó per tota altra mena d’interessos econòmics i vincles socials, i sobretot han evolucionat més en funció d’expectatives socials de futur que no pas per adhesions al passat”. A parer del sociòleg, més encara quan el col·lectiu d’immigrants a Catalunya presenta ja una gran diversitat demogràfica, lingüística, cultural i política, més enllà de la dualitat català-espanyol, “seguir parlant d’una hipotètica divisió del país en dues comunitats, és una fal·làcia política carregada de mala fe”. És a dir, que en un hipotètic procés d’independència, si es produís una ruptura social, no seria pas des de la societat, sinó provocada per aquells qui “volguessin violentar la voluntat política majoritària”.

El veritable perill per a la cohesió social dels catalans, doncs, no és la hipòtesi d’una independència política, sinó tot el contrari: la inexistència dels instruments per garantir els vincles necessaris, conclou Salvador Cardús.


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: