Tribuna


1/3/2012

Mig centenar d'edicions de «Tornaveu», tot un repte

L'equip fundador de Tornaveu a l'Ateneu Barcelonès: Èric Jové, Antoni Carné, Joan Maluquer, Pere Baltà, Enric Cirici i Joan-Ramon Gordo (Foto: Tornaveu)

etiqueta Pere Baltà, periodisme, Tornaveu

A la darrera edició de Tornaveu, al costat mateix de la capçalera, vam destacar el número 50 amb un punt d’admiració. Va ser la nostra manera de commemorar una fita. 50 edicions! Aquesta tribuna d’expressió ja forma part de la història del moviment associatiu cultural que, finalment, disposa d’una veu pròpia. L’estiu del 2009 ens vam plantejar la necessitat de crear aquesta publicació i, des del primer moment, s’optà per situar la que hauria de ser «la veu de l’associacionisme cultural català» a l’àmbit d’Internet. El periodisme digital encara és una aventura, però, una dècada endins del segle XXI, aquesta és l’opció que ens havíem de plantejar.

Veníem bàsicament del periodisme de paper, però teníem molt clars els avantatges d’una edició digital, especialment la possibilitat de superar les fronteres artificials que separen els diferents àmbits de parla catalana. En aquell moment ni ens plantejàvem la possibilitat d’arribar a lectors d’arreu del món. Mig centenar d’edicions han certificat la utilitat del projecte. Encara hi ha camí per endavant, sobretot en l’aplicació de les més avançades tecnologies de la informació digital, però hem arribat fins aquí millorant edició rere edició aquest projecte.

Personalment, he de reconèixer que sento una certa satisfacció d’haver dirigit les primeres cinquanta edicions de Tornaveu. Quan vaig exposar el projecte als companys d’Heptàgon —vinculat a la Universitat Catalana d’Estiu— i als de l’Ens de Comunicació Associativa, es produí un acord condicionat al fet que n’assumís la direcció. Ja no tinc edat per a assumir els grans reptes que m’han entusiasmat en el passat, però creia en la necessitat de donar veu pròpia a l’associacionisme i vaig acceptar amb la condició de concretar la meva etapa a un sol any. N’han passat dos i mig des d’aquell dia. El procés de creació no va ser gens fàcil. Passà mig any abans no ens vam adaptar a la tecnologia d’Internet. Finalment, el gener del 2010 vam penjar la primera edició de Tornaveu i, des d’aleshores, l’hem anat millorant, procurant mantenir la màxima regularitat d’aparició i configurant la imatge i l’estil propi de la revista, mentre incorporàvem col·laboradors i eixamplàvem la projecció (l’audiència, com diu la gent dels mitjans), buscant la col·laboració de les federacions que integren l’Ens de Comunicació Associativa. Ja disposàvem de l’extensa llista de la Universitat Catalana d’Estiu, a la qual portem dos estius fent edicions especials durant la celebració.

Queda molt de camí per endavant, quan altres projectes reclamen la meva dedicació. Continuaré col·laborant a Tornaveu, sobretot perquè el consell de redacció que consta al peu de la pàgina editorial s’ha convertit en un nucli d’amistat on he passat estones entranyables. Em desfaria en elogis de tots ells, tots han fet una gran aportació al projecte i són gent d’una trajectòria reconeguda. Continuarem fent equip, encara que ja no em pugui ocupar d’una direcció que m’ha obligat a una dedicació força intensa. En aquests moments ja no és tan necessària la tasca que he desenvolupat. La redacció està perfectament estructurada des de l’experiència aconseguida.

Quan vaig acceptar dirigir Tornaveu, amb un compromís a curt termini, em va semblar que seria com tancar un cercle de la meva vida. El periodisme sempre ha estat la meva passió. Ja fa més de mig segle que vaig entrar a la redacció d’un diari per a iniciar-me professionalment. Hi arribava des de la direcció del periòdic de la meva ciutat. Presumeixo d’una densa experiència professional en el món de la comunicació, que sempre he exercit des del compromís social. Aquest compromís em portà fa més de trenta anys a la direcció del Servei de Promoció Cultural de la Generalitat, on vaig conèixer a fons el món de l’associacionisme cultural, fins arribar a la conclusió que tenim el país que tenim, en gran mesura, gràcies a l’associacionisme. Després em tocà contribuir a la cohesió social posant en marxa l’organisme que assumí el traspàs a la Generalitat de milers d’habitatges de l’Estat. Les tres legislatures que vaig ser al Congrés dels Diputats van fer que participés en el debat de lleis que afectaven aquest món de les associacions i, quan en acabar la meva darrera legislatura vaig decidir tornar a casa, vaig determinar d’ajudar a l’estructuració del moviment associatiu, potser també per a tancar el cercle iniciat el 1981 amb l’organització del Primer Congrés de Cultura Popular i Tradicional, un dels projectes del Pla de Dinamització Cultural que vaig redactar i dirigir entre el 1980 i el 1985.

Han passat trenta anys des d’aquell esdeveniment que, per la seva importància, magnitud i representativitat, s’ha projectat fins a la segona dècada del segle XXI. En el procés han estat creades la gran majoria de les federacions que integren l’Ens de Comunicació Associativa, que no fa gaires dies es van reunir en assemblea al mateix Palau de la Generalitat. L’associacionisme, que es començà a estructurar a mitjan segle XIX a partir del moviment coral promogut per Josep Anselm Clavé, té ara mateix més vitalitat que mai. No em penso perdre les passes endavant que col·lectivament es fan. L’Ens i les federacions culturals seran els grans protagonistes. Per a qui sent passió pel periodisme i per la cultura associativa, la redacció de Tornaveu és un gran observatori. Gràcies (Antoni, Joan, Èric, Món, Enric...) per haver-me plantejat la possibilitat de tancar el cercle de la meva passió pel periodisme dirigint aquest projecte, l’autoria del qual compartim amb un nivell de responsabilitat idèntic.
Comentaris

#3
Jaume Fabre - Girona
8 de març de 2012, 11.38 h

Pere: De periodista no se'n deixa de ser mai, ocupis el lloc que ocupis. Tornaveu ja és més que uns revista, és un grup d'opinió.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0

#2
Pere-Joan - Pau
7 de març de 2012, 18.11 h

Gracies Pere, ara, espero que encara seguirem gaudint dels teus escrits molt de temps més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0

#1
Manel Dobaño - El Prat de Llobregat
7 de març de 2012, 14.16 h

Gracies, Pere, per la teva tasca.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0

5 -10 -20 -tots
1Comenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: