Articles


1/5/2011

David Castillo lamenta que aquest Sant Jordi semblava que la televisió tingués preferència en els llibres més venuts

David Castillo, periodista guardonat per la revista "Cultura" de l'Avui.

etiqueta competència deslleial, televisió

«Cada any es nota més la pressió de la televisió sobre les vendes», afirma David Castillo a la darrera plana de l’«Avui», després de la ressaca de Sant Jordi, «ja sigui en forma de llibres sobre sèries, presentadors triomfadors i, fins i tot, un nou fenomen: quan els canals s’encaparren a promocionar el que creuen que s’acabarà venent més. No s’adonen que provoquen una competència deslleial i decanten la informació cap a l’opinió descaradament, incidint, de retruc, en el criteri del comprador.»

El director de la guardonada revista «Cultura» del periòdic degà de la premsa escrita en català recomana la lectura del llibre «Aicnalumba», en què Joaquim Maria Puyal fa una interessant reflexió sobre els mitjans, singularment d’una televisió malalta per les inèrcies. Castillo opina que no es tracta d’un fet que hagi originat la maldat o els interessos ocults, sinó que simplement és a causa de la manca d’idees: «En el periodisme actual s’abusa de l’oficinisme, a diferència del d’abans en què amb prou feines podies entrar a la redacció al capvespre. Cada cop informem més a partir de l’endogàmia, és a dir, a partir de la reacció. El carrer queda lluny i la realitat esdevé una il·lusió, que costa d’acceptar.»

Segueix la reflexió autocrítica preguntant-se quan tornaran els periodistes a trepitjar el carrer: «Si els policies entressin en les mateixes dinàmiques», fa prospectiva, «els delinqüents convertirien pobles i ciutats en la seva propietat privada, cosa que comença a passar.»

«Aquest Sant Jordi», retreu tot tornant a la realitat, «algunes càmeres ja anaven al darrere dels que se suposava que havien de vendre més. Això provoca que el comprador ocasional acabi adquirint el llibre que li sona i que, a més, coincideix amb la sèrie de moda. És un peix que es mossega la cua i que sovint acaba convertint-se en un nou handicap per als escriptors que no són fotogènics, no opinen sobre qualsevol cosa opinable i dissortadament no han patit una malaltia ni pertanyen a un col·lectiu desfavorit o immigrant que s’ha incorporat al català. Sense el suport de la televisió no existeixes. De fet amb TV3 existeixes poc, però ho fas. Si et condemnen al silenci i no surts als programes del segon canal, ets comercialment mort.»

A l’article que havia iniciat des del supòsit que tot plegat és producte de la migradesa que es viu durant tot l’any, David Castillo planteja com a colofó la ironia d’acceptar sessions d’espiritisme, com qui escriu entre línies, com es feia en aquell temps de la censura que creiem oblidats.
Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: