Referents


7/12/2010

Calendari dels Pagesos, 150 anys de presència en català

Imatge corporativa del 150è Aniversari.


Edició del 2011


Edició del 1864etiqueta Antoni Carné, calendari, pagesos, presència del català

Qui no ha tingut a les mans alguna vegada el Calendari dels Pagesos? Qui no s’ha entretingut a llegir-ne i fullejar-ne els continguts? Tinc present en la meva memòria, com ben segur passa a la majoria de vosaltres, aquesta imatge que m’atreviria a dir que forma part dels nostres records més profunds. El Calendari del Pagès sobrepassa l’àmbit estrictament editorial per a formar part del nostre paisatge comú.

En el decurs dels anys el Calendari s’ha anat adaptant a les noves situacions polítiques, ideològiques i socials que s’han succeït. En plena guerra civil i a causa de l’estat revolucionari i anticlerical que va viure el país, l’edició del 1936 va haver de canviar el santoral per una llarga llista de consells per a la pagesia. Entre els anys 1941 i 1975, arran de la prohibició que la dictadura franquista imposà a l’ús de la llengua catalana, se’n castellanitzen la capçalera i els continguts i el calendari passa a dir-se Calendario de los Payeses. Amb la democràcia i la represa de la vida social en català, l’edició del 1976 torna a titular-se en català, i així es mantindrà fins a l’actualitat.

En les seves darreres edicions, incorpora articles d’interès general a banda dels continguts agrícoles: informacions de tipus etnològic, folklòric i d’esdeveniments remarcables per a l’any en qüestió.

Amb una tirada de 76.000 exemplars, es tracta de la publicació més antiga editada en català. El 2011 se celebraran els 150 anys d’aquesta publicació. Per aquest motiu està previst de fer-ne una edició especial que inclou, a més de les tradicionals informacions sobre pràctiques agrícoles i tradicions catalanes entorn de la pagesia, 22 pàgines extres sobre la història de la publicació.

Amb motiu d’aquest aniversari s’han preparat tot un segit d’actes, entre els quals cal destacar una exposició itinerant sobre calendaris a Catalunya, que s’inaugurarà el vinent dia 12 de desembre a les 12:00 h al Museu Etnològic de Barcelona. També, i d’acord amb els nous temps, ha editat un nou web on figuren les adhesions al 150è aniversari i un espai de participació obert al públic, que convida a recollir la saviesa popular. Una bona oportunitat per a poder conèixer i valorar la seva trajectòria i poder participar en els seus continguts.

Enhorabona!Comentaris

#1
Gentil Puig i Moreno - Ceret (Vallespir)
2 d'abril de 2011, 17.27 h

Antoni, coneixes el llibre del meu pare Què és la Unió de Rabassaires" ? Es escrit a la presó model de Madrid del 34 al 36 amb prefaci de Lluis companys . En tinc un exemplar ! És l'únic heretatge del meu pare. Salut. Gentil


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0

5 -10 -20 -tots
1Comenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: