Gentil Puig i Moreno

Gentil Puig i Moreno

Centre Cultural Català del Vallespir

Notícies


10/4/2012

Vallespir, revista cultural i literària 


etiqueta associacionisme, cultura popular, literatura, revistes

En el número 8 de la revista Vallespir continuem, com de costum, presentant textos dels nostres escriptors clàssics o renaixentistes (segona renaixença nord-catalana de principi de segle XX), com “El Boletaire”, un extracte de l’obra de Josep Sebastià Pons, El Llibre de les set sivelles, publicat a Barcelona el 1956.

Pel que fa als autors moderns, comptem amb les col·laboracions ja habituals de Daniel Bezsonoff i Miquel Sargatal, una mostra que, malgrat les vicissituds de tota mena, existeix una continuïtat literària al Vallespir i a Catalunya del Nord.

A més, s'hi poden llegir també dos textos d’escriptors novells que la revista desitja promoure. Són Marcel Pons i Bruno Azema, tots dos de Ceret. El primer escriu el seu primer text en català sobre el “Roc de Fraussa, Roc de França” i el segon un text en francès que hem traduït sobre un tema molt vallespirenc que tracta dels records d’infantesa del terrible Diluvi que fou “l’Aiguat del 40”.

L’historiador Andreu Balent comenta els Fets de Prats de Molló de 1926 protagonitzats per Francesc Macià a la llum de la nova documentació italiana, i Gentil Puig comenta els resultats de la recerca de l’IPEC (Departament de Cultura de la Generalitat) sobre la llarga història de les fargues catalanes al Vallespir. El filòleg vallespirenc Joan Pau Escudero analitza els noms propis de Ceret dins l’obra d’Anton de Siboune “Mon vieux Ceret”. A la rúbrica artística, Yves Duchâteau ofereix un extracte de la seva recent obra, “La mecque du cubisme”(Alter Ego, 2010), on fa referència a les dificultats dels primers anys de l’escultor Manolo Hugué a París i Ceret; l’Anna Enfruns de Camprodon presenta l’obra de Julián García exposada a la galeria Odile Oms de Ceret. Presentem una revista digital barcelonina anomenada “Paper de vidre” que, de retruc, presentarà Vallespir als seus lectors. I, com sempre, descobrireu a “Cultures d’arreu del món” (que vol ser la nostra finestra oberta al món) uns comentaris sobre situació política de Tunísia i Egipte, publicats el febrer de 2011, quan començaven totes les esperances. No podíem imaginar que l’hivern seria tan diferent. L’auca final de la contraportada, escrita especialment pel nostre amic aucaire Joan Vilamala de Manresa, era dedicada a Josep Sebastià Pons.

En tancar aquest número 8 de Vallespir, donem notícia de la mort de la nostra estimada Amèlia Vargas, dona culta i memòria vivent del passat de Ceret que hem conegut i estimat. Li dedicarem un article en el número 9, mentrestant volem retre-li el nostre profund i sentit homenatge de respecte.

Web del Centre Cultural Català del Vallespir.

 

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: