Francesc Viso

Coordinador de la CCEPC (Coordinadora de Centres d'Estudi de Parla Catalana.

Articles


15/12/2011

Activitats en directe


etiqueta associa, associacionisme, Centres Estudi de Parla Catalana





Associació: Unió de diverses persones, vinculades jurídicament, per a l’obtenció d’un fi.

Permeteu-me que comenci amb aquesta definició, extreta del diccionari de l’IEC, per afirmar, d’entrada, que tots/es els que formem part d’una associació (en el nostre cas cultural), ho fem per afinitats i/o interessos al voltant d’una sèrie d’activitats que troben en el marc d’una entitat el lloc ideal per a desenvolupar-se.

Però també és inqüestionable que no tots/es els interessats en un determinat tipus d’activitats culturals són socis de les entitats que les generen, de manera que existeix un públic potencial que podria eixamplar la base social d’aquestes entitats, públic que desconeixem i al que caldria identificar i generar les eines necessàries per a adreçar-nos-hi.

Un moment de crisi com l’actual, amb la conseqüent reducció de recursos econòmics, fa que sigui complicat el manteniment del nombre i la qualitat de les activitats de les associacions alhora que obre la porta a noves estratègies. No són moments de creixement, però tenim la possibilitat d’enfortir els fonaments de la nostra entitat, situar-la en el context més idoni, donar-la a conèixer ... és a dir: avançar feina de cara a temps millors.

Les noves (potser ja no tant) tecnologies fa temps que ofereixen al món en general i a les entitats en particular, eines per a difondre les seves activitats. De les primeres pàgines web estàtiques vam passat als blogs, més dinàmics i participatius i paral·lelament a les xarxes socials amb les enormes possibilitats que ofereixen com a eina de participació continuada.

Si bé és cert que una entitat mai podrà funcionar al cent per cent de forma virtual, doncs la relació humana és un dels seus al·licients (així com el llibre en paper sobreviu a les edicions digitals), és moment d’explorar noves vies com ara la retransmissió en directe d’activitats. Bàsicament per tres motius: major difusió de les activitats de l’associació, captació de nous públics i transparència en l’exercici de la gestió de les entitats.

Durant els dies 10, 11 i 12 de novembre, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) va celebrar al Citilab de Cornellà de Llobregat el seu VIII congrés “1960-1980. Transicions i canvis”, les sessions del qual van ser retransmeses en directe via internet (streaming). Vam gaudir de l’assistència d’un 90 congressistes presencials, però virtualment ens van seguir més de 180 persones, algunes d’elles de llocs com els EUA.

Aquestes dades fonamenten els objectius inicials del congrés i la feina desenvolupada per la CCEPC.
Moltes federacions i entitats poden retransmetre en directe algunes de les seves activitats, oferint aquest servei als socis/es que no hi poden assistir o a altres col·lectius que hi puguin estar interessats. En el nostre cas, al Citilab de Cornellà vam gaudir d’unes instal·lacions amb la tecnologia adient per a realitzar l’streaming, però existeixem eines gratuïtes com www.ustream.tv que de forma més casolana, ens permeten fer aquestes retransmissions, fins i tot amb la càmera d’un ordinador portàtil o una tauleta digital. Aquests programaris ens ofereixen dades i estadístiques del seguiment.

Congressos, conferències, trobades, aplecs ... en directe i a l’abast de tothom (evidentment cal una feina prèvia de difusió), fins i tot Assemblees i reunions de Juntes Directives.

Us hi animem a provar-lo.



Comentaris


No hi ha cap comentari



Comenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.





Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC




Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Arç Cooperativa