Articles


1/5/2011

Joan Pau II, sant d’un altre temps


etiqueta beatificació, església, feminisme, gènere

Em pregunto: calia aquesta canonització? Recordo quan va morir com les masses presents a la plaça de Sant Pere del Vaticà cridaven «santo subito». Però té cap valor això?

Durant el seu llarg papat Joan Pau II donà a conèixer el seu pensament sobre molts temes a través d’innombrables documents. A mi, m’interessa especialment recordar què deia de les dones perquè el seu pensament misogin ha marcat una època que té continuïtat en el seu successor, l’actual papa Ratzinger.

L’any 1988 va escriure sobre la dignitat de les dones, «Mulieris dignitatem», un llarg document on arribava a la conclusió que són molt dignes, però que no poden accedir al sacerdoci perquè, de sacerdot, només en pot ser un baró. Pau VI havia dit el 1975 que «només un baró, per indigne que sigui, pot ser icona del rostre de Crist». No és que de cop i volta les dones vulguin ser ordenades. Res d’això, però s’entén perfectament que dins l’estament eclesial només tenen veu els homes, perquè són els qui poden ser ordenats. (És bo recordar de tant en tant que la Santa Seu no ha signat la declaració sobre els drets humans perquè rebutja la igualtat entre home i dona.)

El 1994 en un altre document—aquest sobre l’ordenació sacerdotal «reservada exclusivament als barons»—, sortia al pas de les ordenacions de dones que havia iniciat l’Església anglicana i va dir que aquestes ordenacions eren «un nou i greu obstacle per a la unió de les esglésies». Tothom sap que l’obstacle real per a una entesa entre les esglésies cristianes està precisament en l’autoritat papal. Les esglésies protestants, no totes però, es regeixen per sistemes democràtics, mentre que la catòlica es declara ‘no’ democràtica. Una de les raons esgrimides per a negar la plena igualtat entre homes i dones dins l’Església catòlica és dir que «l’exclusió de les dones està en harmonia amb el pla de Déu per a la seva església», perquè Crist no escollí dones, sinó només barons. Aquesta afirmació sobre la voluntat de Déu d’excloure les dones és molt agosarada i, de fet, utilitza el nom de Déu en va, perquè no sabem quina és la seva voluntat, només podem fer suposicions, mai imposicions invocant-ne el nom.

Aquest document oblida intencionadament que Jesús no ordenà mai cap sacerdot. Això va venir més tard. Amb l’«Ordenatio sacerdotalis», Joan Pau II va voler tancar el tema de l’ordenació de dones prohibint parlar-ne més i col·locant aquests seus raonaments en el «dipòsit de la fe». Temps més tard, el 1998, amb un altre document—«Ad tuendam fidem»—, s’obliga a creure i no posar en dubte allò que el Magisteri ha declarat com a dipòsit de la fe.

Davant d’aquest devessall de documents contraris al lliure desenvolupament de les dones, què es pot adduir i quins canals establerts es poden utilitzar per a fer arribar propostes documentades a les altes instàncies eclesials i demanar l’escolta de les argumentacions que les dones han estat treballant almenys en els darrers cinquanta anys sense cap èxit? Només la pressió des de baix, la resistència passiva a obeir consignes o la negativa a participar amb el propi treball a activitats dirigides sense tenir en compte la voluntat de les dones, així com la negativa al sosteniment de la pròpia església, podrien arribar a desviar voluntats i potser obligaria a escoltar les justes demandes de paritat.Comentaris

#1
Blanca - BCN
12 de maig de 2011, 01.22 h

T'equivoques, al sant Sopar en que es va despedir, i va instituir l'Eucaristía, va instituir el sacerdoci.

A l'època de Jesús hi havia moltes sacerdotises....aleshores sí que era molt corrent.

Tu què desitges, tenir poder??? Val més altres coses que el sacerdoci, francament.

Jesús va donar un tracte insòlit pel seu temps a les dones, en un esquema fora de les normes d'aleshores en que eren esclaves de facto. Per començar els hi parla!!, s'apareix primer a la Magdalena que a ningú... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0

5 -10 -20 -tots
1Comenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: