Gemma Aguilera

Gemma Aguilera

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Notícies


15/2/2018

Barcelona recupera un mascle cabró, el més tenebrós i gran

Fotografia del Mascle Vell de la ciutat


El nou mascle cabró tindrà elements comuns al mascle velletiqueta Barcelona, Mascle cabró


El mascle cabró de Cervera i les seves dames protagonitzen l'Aquelarre, un espectacle que omple els carrers de correfocs, música, màgia i esoterisme. El mascle de Cervera i la seva escorreguda són coneguts arreu, però, sabíeu que la capital de Catalunya també ha tingut el seu mascle cabró? La seva història, però, és molt més recent. El primer mascle cabró de Barcelona és de l'any 1994, i en la seva primera versió va ser una gàrgola amb ales. Així ho recorda en Jordi Ullate, president de la Coordinadora de Colles de Diables i Bestiari de Foc de Barcelona, que aquest dissabte 17 de febrer tindrà l'honor de presentar públicament al casal de barri Can Travi (Av. Cardenal Vidal i Barraquer, 45) un projecte que s'ha gestat durant dos anys, el nou mascle cabró de la ciutat. "El mascle cabró de l'any 1994 es va fer malbé, i cap a l'any 2000 el vam fer nou, era més senyorial, amb un cap gran i vestit, però el cert és que no va tenir una gran acceptació ni entre les colles ni entre el públic", reconeix en Jordi a Tornaveu. Després que aquesta figura quedés relegada, una altra colla els va deixar un mascle cabró, que va protagonitzar l'espectacle inicial del correfoc de les Festes de la Mercè del 2012 i el 2013. Va agradar força, i fins i tot l'ICUB el va utilitzar com a imatge.

Però la Coordinadora va decidir que la ciutat havia de tenir un bon mascle cabró. I fa dos anys, es va posar en marxa un projecte ambiciós. Donar vida a una nova figura. Es va contactar amb Toni Mujal, mestre geganter de gran prestigi. "El primer any el vam dedicar a parlar i pensar en el disseny, un mascle cabró més gran, més tenebrós i que tira foc, responent així a allò que volia el públic. I ara tothom ha quedat molt content", relata en Jordi Ullate. Han estat dos anys en total, i una inversió de més de 3.000 euros que s'han finançat íntegrament amb les aportacions de les entitats que formen part de la Coordinadora de Colles. "No hi ha ni un sol euro de l'Ajuntament de Barcelona", remarca el president de la Coordinadora.

I quan farà la seva primera escorreguda? La intenció dels seus creadors és que pugui presentar-se en una festa pròpia del mascle cabró de Barcelona, però novament, la qüestió pressupostària determinarà si es pot fer o no. "La nostra intenció és que tingui una festa al final de la primavera i que es pugui mantenir a partir d'ara, però està per veure". Si no és possible, la seva estrena es podria produir al setembre, amb el correfoc de les Festes de la Mercè. Sigui com sigui, la història de la cultura popular de la ciutat ja ha guanyat un nou personatge.

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Arç Cooperativa