Notícies


14/2/2018

Polèmica pel despenjament d'una enxaneta a les Festes de Santa Eulàlia

Durant les Festes de Santa Eulàlia, els castellers de Barcelona van descarregar el primer castell de 8 de la temporada

etiqueta Castellers de Barcelona, Santa Eulàlia


"Salvada miraculosament”, “precipitada al buit”, “seqüència esgarrifosa”. Són expressions emprades per alguns mitjans de comunicació per explicar el despenjament d’una enxaneta durant l’actuació  dels Castellers de Barcelona a la Plaça Sant Jaume, diumenge 11 de febrer, en el marc de les Festes de Santa Eulàlia. En un comunicat emès el mateix dia per la colla barcelonina, aquesta denunciava per una banda que “ningú no s’ha posat en contacte amb nosaltres per preguntar per l’estat de l’enxaneta ni per contrastar i aprofundir la informació que s’ha publicat”, i per l’altra que es tractés “la notícia des d’una vessant sensacionalista aprofitant l’espectacularitat de les imatges”. Passats cinc minuts de l’accident, revelava la mateixa nota informativa, la nena ja corria amb la resta de nens dins l’Ajuntament barceloní.

La polèmica generada ha permès difondre els avanços del col·lectiu casteller en seguretat. Des del 1994, el Grup pel Foment de la Ciència i la Salut en el Món Casteller organitza les Jornades de Prevenció de Lesions. Aquestes trobades anuals han permès compartir inquietuds, i consensuar millores notables. La publicació del fulletó Fem pinya, el Manual de prevenció per a colles  i el Dossier Risc en els castells ofereixen directrius concises per a totes les colles. Mesures de prevenció actives (control de la construcció, col·locació de la pinya, correcta preparació física) i ús de diferents elements de seguretat: casc (d’obligat compliment per l’enxaneta, acotxador i dosos des del 2012), terra atenuant, xarxa de protecció i protectors dentals. Paral·lelament, la Coordinadora de Colles de Castellers de Catalunya ha redactat protocols d’actuació en cas de caiguda i organitza contínuament cursos de formació pels seus associats.

Els resultats sempre són millorables, però avalen la política de seguretat empesa pel col·lectiu casteller. L’índex de caigudes, que fa vint anys va enfilar-se gairebé al 8%, va descendir la temporada 2017 fins al 2,2%. L’auge de colles castelleres durant aquestes dues dècades no ha frenat aquesta tendència. El gran repte de futur és seguir mantenint aquesta dinàmica en un context de creixement accentuat de les construccions de gamma extra. 


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Arç Cooperativa