Notícies


13/11/2017

Menorca comença a inventariar el Patrimoni Cultural Immaterial


etiqueta Patrimoni Cultural Immaterial

Aprofitar la revaloració de les expressions genuïnes de Menorca per garantir un desenvolupament sostenible pels seus habitants. Aquest és el principal objectiu de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca (IPCIME), que des de finals de maig ha començat a catalogar totes les pràctiques, creences, usos, representacions i manifestacions característiques de l'illa. Promogut pel Consell Insular de Menorca, l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera i l’Institut Menorquí d’Estudis, l'IPCIME es concep com una “eina pel desenvolupament econòmic local i al servei d’una millora en la gestió del medi natural i de l’activitat cultural”. El procés de catalogació compta amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner.

Dimarts 14, el Centre de Convencions des Mercadal va acollir la sessió de tancament de la primera fase de l’inventari (18:00h). Lluís Garcia Petit i Antoni Camps, responsables de la seva redacció, van presentar les trenta primeres expressions que en formen part. “La trobada—explica Garcia Petit—va servir perquè els menorquins assistents ratifiquessin la vigència de totes les expressions i tinguessin l’oportunitat de matisar la manera com es practiquen”. Entre elles no hi falten la fabricació i ús de flabiol, les festes de Sant Joan de Ciutadella o de Sant Antoni, la glossa, el fandango, el joc de la bolla, es jaleos o les formatjades.

Paral·lelament, Garcia i Camps han creat un Pla de Participació per així involucrar tot el teixit humà de l’illa. De moment s’han entrevistat individualment 70 informants i s’han organitzat dues sessions obertes a totes les persones i entitats. D’aquesta manera es desitja garantir que el recull  serà exhaustiu, però també conscienciar la ciutadania sobre la conservació de la reserva de la biosfera de Menorca i de totes les pràctiques locals que hi tenen lloc. En aquesta línia, els impulsors de l’inventari destaquen que la seva elaboració és només “el primer pas per a protegir aquest patrimoni”. Salvaguardar el paisatge i mantenir els costums tradicionals es presenten com dos reversos de la mateixa moneda.

Totes les persones que estiguin interessades a aportar informació o material (textual, fotografies, vídeos, coneixements orals, etcètera) a l’inventari, poden fer-ho al correu ipcime@cime.es.  


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Arç Cooperativa