Guillem Carreras

Guillem Carreras

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Reportatges


19/10/2017

Reus s'entrega al Congrés Món Gegant


etiqueta Congrés Món Gegant


Si l’èxit d’un esdeveniment pot mesurar-se per l’impuls generat en els seus participants, els organitzadors del Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva Món Gegant poden estar raonablement satisfets. L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC) i l’Ajuntament de Reus van convocar tots els amants dels gegants a Reus entre el 12 i el 15 d’octubre, i les colles no han fallat. Amador Codina, membre del comitè organitzador de Món Gegant, es felicita que “tant el Congrés com la Trobada Internacional han tingut una gran assistència de públic. Especialment bona ha estat la resposta que els geganters catalans  i la gent de Reus ha tingut en la Trobada”.

Convidant experts internacionals de reconeguda vàlua acadèmica, com ara el filòsof Jean-Piere Ducastelle, l’historiador Laurent Dubuisson o l’antropòloga Nina Kammerer, el congrés ha volgut oferir una visió àmplia i transversal del fet geganter. No limitar-se a descriure les particularitats idiosincràtiques de cada regió (tècniques de construcció, materials emprats, coreografies de les ballades, etcètera), que lògicament hi han estat descrites, sinó també buscar elements comuns del fet geganter: des de l’organització social a les colles i com aquesta configura la identitat dels seus participants, el debat entre ús o abús dels gegants (s’han de treure en ocasions especials?, sempre que es desitgi?), la influència que la pràctica gegantera té en la recuperació del patrimoni etnològic i la música tradicional, o la importància que els gegants siguin reconeguts com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per a la UNESCO.  

Món Gegant no s’ha limitat, tanmateix, a la reflexió teòrica sobre el fet geganter. Així ho demostra l'exposició Els gegants al món, concebuda com a gènesi de la creació d'un arxiu internacional de gegants. L'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya ha decidit publicar-la al web www.mongegant.cat amb l'objectiu que tothom pugui consultar informació sobre els gegants catalogats arreu del planeta, i aportar dades d'aquells que no ho estan. Parel·lalement, explica Codina, l'ACGC "cedirà els 17 rollups que conformen l'exposició a totes les colles que desitgin albergar-la en els seus locals". 

Pels geganters catalans, la Trobada Internacional de Geganters i Imategeria Festiva ha permès visualitzar la vitalitat del col·lectiu, conformat ja per 4.500 figures, i també impregnar-se de la variada tradició gegantera d’altres cultures. La gegantona Pepita de León (Nicaragua), la comparsa de gegants de Tudela (Navarra) i especialment el Gigantius de Maastrich, que té més de set metres d’alçada, han estat les figures més aclamades pel públic concentrat a Reus.
 
Neix el Gremi d’Escultors i Restauradors d’Imatgeria Festiva

Mai abans els escultors i restauradors d’imatgeria festiva s’havien constituït com a gremi. Constituït com a associació a finals del 2016, s’ha presentat oficialment en el marc del congrés Món Gegant.  GERIF neix amb la voluntat de garantir el relleu generacional de l’ofici i millorar la relació entre els socis que en formen part i les colles i Ajuntaments que sol·liciten els seus serveis.  


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Arç Cooperativa