Gemma Aguilera

Gemma Aguilera

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Notícies


10/10/2017

Catalunya projecta al món el seu patrimoni geganter amb un Congrés a Reus

Imatge promocional Món Gegant

etiqueta gegants, Mon Gegant


Reus acull el Congrés Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva “Món Gegant” entre dijous 12 i diumenge 15 d’octubre. Una trobada que esdevé un punt de debat i reflexió sobre el paper de la imatgeria, el seu context i el seu entorn com a forma d’expressió i celebració col·lectiva en l’àmbit local, nacional i internacional a través de l’exploració de les confluències i les diferències de les diverses tradicions i representacions de les figures gegants d’arreu.

Experts i estudiosos de la imatgeria festiva dels Països Catalans, l’Estat espanyol i Europa, però també del continent americà i el Japó, estan citats per posar en comú aquest Bagatge cultural. És una cita molt rellevant, perquè fa 17 anys que els experts en geganters del món no s’aplegaven per posar en comú coneixements. La darrera vegada va ser a Bèlgica, l’any 2000, i el primer congrés internacional va ser a París l’any 1996. Per altra banda, Catalunya ha acollit dues trobades internacionals de geganters. Va ser a Matadepera, els anys 1982 i 1992.

Gegants amb realitats diferents

En Jan Grau, un dels coordinadors del Congrés, explica a Tornaveu la rellevància que té per a Catalunya organitzar aquest congrés i la trobada de gegants: “Volem posar sobre la taula que el món dels gegants és un fet cultural transversal sobretot a Europa, perquè els gegants d’altres parts del món tenen realitats diferents, però el cert és que al vell continent tenim uns trets en comú que massa sovint no analitzem”, argumenta Grau, que creu que el Congrés de Reus és també una oportunitat per “per projectar què significa Catalunya i la seva cultura al món”. En aquest sentit, afegeix que “volem debatre i posar en comú coneixements que només ens arriben si ens cau a les mans alguna publicació, i alhora, compartir amb altres països els nostres coneixements sobre el món geganter, perquè Catalunya és, probablement, la terra amb més tradició en aquest sentit”. I finalment, reconeix que és també una oportunitat per situar, encara més, Catalunya en el mapa mundial, “en un moment en què ja està de rabiosa actualitat pel procés”. Al Congrés, que se celebra a la Sala Santa Llúcia (Raval de Robuster, 34), hi haurà ponents catalans i una desena d’internacionals, entre els quals, de Veneçuela, Nicaragua i els Estats Units.
 
En paral·lel al Congrés, també s’organitzen activitats geganteres i cercaviles amb tota la imatgeria internacional i una mostra de gegants, gegantons i capgrossos de diferents localitats catalanes que siguin més representatius seguint criteris de territoris, rellevància i interès amb l’objectiu de compartir tradicions i costums diferents. També participaran altres figures dels Països Catalans, de l’Estat espanyol i de Portugal.

Entre dijous 12 i dissabte 14 tindrà lloc una exposició de les peces d’imatgeria vinguda de diversos països d’Europa que estarà oberta per tots els públics. Una gran oportunitat per conèixer les diferents tradicions i costums que envolten el món dels gegants. I després, una mostra de balls de la imatgeria de la ciutat de Reus i de les entitats geganteres procedents dels diversos països, que culminarà amb la multitudinària cercavila pels carrers principals de la ciutat.

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Arç Cooperativa