Tribuna


2/10/2017

L'Ens s'adhereix a l'aturada de país del 3 d'octubre


etiqueta Tribuna

Contra l'atac als drets civils fonamentals dels catalans i la violència desfermada de l'Estat


No han pogut impedir-ho. Hem tingut paperetes, hem tingut urnes i hem votat. El referèndum vinculant sobre l’autodeterminació de Catalunya ha estat una realitat. Segons les dades facilitades pel conseller de Presidència Jordi Turull amb el 95% de vot escrutat, 2.262.424 catalans han emès el seu vot. L’actuació de la Guardia Civil i la Policia Nacional ha impedit que aproximadament 770.000 votants poguessin expressar el sentit de la seva deliberació. Unes xifres que demostren la dimensió violenta de les carregues policials, que s’han saldat amb un balanç tràgic de 893 ferits.

A falta de conèixer l’escrutini del vot estranger, els resultats són els següents: 2.020.144 vots (90,09%) a favor del sí a la independència; 176.565 vots que es van inclinar pel no (7,87%); 45.586 vots en blanc (2,03%); i 20.129 vots nuls (0,89%). Tal com preveu la Llei del Referèndum, el president Puigdemont traslladarà els resultats al Parlament de Catalunya.

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català denuncia les pràctiques autoritàries de l’Estat espanyol. L’ús de la violència per anorrear la legítima voluntat del poble de Catalunya no és, malauradament, una novetat històrica. Felip V, Espartero, Primo de Rivera, el govern republicà de la CEDA o el general Franco han liquidat a foc i sang els anhels de moltes generacions de catalans. Uns atacs que, en l’Europa del segle XXI, no podem ni volem permetre.

El món ha estat testimoni de la violència desfermada de l’actuació policial. Una agressivitat desmesurada que no entenen els governs democràtics ni els mitjans de comunicació internacionals. Més enllà de l’Estat espanyol, cada vegada és menys comprensible l’actitud política de Madrid. Arran dels fets produïts aquest 1 d’octubre, probablement augmentaran les veus europees reclamant una solució al conflicte entre Catalunya i Espanya. En cas contrari, el reconeixement  internacional de l’Estat català serà cada vegada més ampli.

Els intents d’atemorir la població per tal que no es presentés a la convocatòria electoral no han estat reeixits. Durant la jornada electoral, la societat catalana ha continuat manifestant la mateixa fermesa que ha demostrat durant els darrers anys, i especialment en les darreres setmanes. S’ha oposat serenament a la violència orquestrada pel govern central, exercint la resistència pacífica sense caure en les provocacions i les càrregues dels agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. 

En aquestes jornades tan difícils, la cultura associativa ha contribuït a multiplicar les mostres de solidaritat. Les entitats s’han organitzat decididament en defensa de les llibertats bàsiques. Sense l’arrelament profund que l’associacionisme gaudeix a Catalunya, hauria estat més complicada la coordinació ràpida i eficient de les persones a l’hora de protegir els centres de votació durant els dies previs a la convocatòria. La resposta de les entitats, omplint els col·legis electorals amb activitats durant el divendres 29 i el dissabte 30, ha estat exemplar. També la seva participació decidida durant la mateixa jornada electoral, protegint les urnes contra l’intent de desmantellar-les.

L’ Ens de l’Associacionisme Cultural Català s’adhereix a l’aturada general convocada demà en senyal de protesta per la violació dels drets civils fonamentals de tots els catalans perpetrat per l’Estat espanyol i les seves forces policials.

El referèndum d’autodeterminació vinculant celebrat aquest 1 d’octubre ofereix un mandat democràtic clar. L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català emplaça el govern català a canalitzar d’una manera tan assenyada com ferma la voluntat expressada pels catalans i catalanes.

2 d’octubre de 2017.
Ens de l’Associacionisme Cultural Català

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

<

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: