Reportatges


28/9/2017

La cultura popular, eina de reivindicació democràtica a Catalunya

Esl castellers del Poble Sec en la darrera manifestació de l'11 de setembre.

etiqueta cultura popular, Referèndum


La societat civil catalana és a les portes del referèndum d’autodeterminació. Múltiples iniciatives han emergit en les darreres setmanes per demostrar el suport majoritari al dret a decidir i per protestar contra la resposta de l’Estat per intentar aturar les votacions. La majoria de les iniciatives sorgides des del carrer tenen en comú la cultura popular. Música, cançó popular, castellers, gegants, grallers, activitats en família, concerts, etc, han donat el to festiu a unes protestes massives al carrer que pretenien denunciar la vulneració de drets fonamentals com la llibertat d’expressió, el dret de reunió i el dret d’autodeterminació.
 
Des de recuperar el Passi-ho bé de la Trinca, una icona de les festes populars arreu del país, per acomiadar la Guàrdia Civil fins a la pensada que ha tingut l’Assemblea per cridar els catalans a votar sense dir la paraula votar. L’han substituït per cantar, els col·legis electorals per centres de cant i els paperetes per partitures. Així, l’ANC ha fet una crida a tots els catalans perquè celebrin el Dia Internacional de la Música del pròxim 1 d'octubre, una forma irònica i enginyosa de convidar a tots els catalans a la mobilització i a la participació en el referèndum. Podeu consultar l’escrit que l’ANC ha adreçat explicant com els catalans poden participar al Dia  al web http://diadelamusica.cat/
 
Una altra iniciativa és el manifest Decidim cultura, signat per 3.000 artistes i que fa una crida a la participació en el referèndum d’autodeterminació del dia 1 d’octubre. La part final del manifest anima a la participació: “Perquè la cultura sigui el nervi i la sang de la república, ens proposem de participar en el referèndum del dia 1 d’octubre i convidem tota la gent que respecta i s’estima la cultura a votar”.
 
També la comunitat educativa ha presentat el projecte Escoles Obertes, pensat per a facilitar la votació de diumenge. Es fa una crida als membres de la comunitat –mestres, alumnes, pares i treballadors– a obrir les escoles abans de diumenge, fent acte de presència als col·legis electorals i organitzant activitats lúdiques, culturals o esportives per a les famílies.
 
El Moviment Coral Català també ha expressat el seu suport a la celebració del referèndum: "Som ferms en el nostre compromís amb la cultura i la societat civil catalanes i condemnem enèrgicament qualsevol acció que atempti contra l'exercici d'aquests drets", ha defensat en un comunicat. El Moviment Coral Català és una confederació de federacions de cant coral a Catalunya que integra a la Federació de Cors de Clavé de Catalunya, Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, Corals Joves de Catalunya i Pueri Cantores de Catalunya.
 
I aprofitant les festes de la Mercè, una setantena d’entitats de cultura popular de Barcelona entre les quals hi ha colles geganteres, castellers, coordinadores, federacions i associacions van publicar un manifest de suport a la celebració de referèndum i a lluitar per garantir les llibertats democràtiques, però alhora demanaven que les festes de la Mercè fossin cíviques, transversals i tolerants. Van fer una crida a tots els barcelonins a “participar i gaudir de les festes, expressant cívica i lliurement les seves opinions’.
 
Novament, la cultura popular s’ha mostrat als ciutadans del país com una eina de cohesió i d’expressió cívica dels valors que configuren la cultura democràtica, i per aquest diumenge 1 d’octubre és previst que la cultura popular torni a ser al carrer.

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Arç Cooperativa