Notícies


13/9/2017

La Misericòrdia més gegant


etiqueta Festes de la Misericòrdia

Tot i que oficialment les Festes de la Mare de Déu de la Misericòrdia de Reus se celebren entre el 21 i 25 de setembre, el ventall d’activitats que s’organitzen en les dates adjacents és notable. Durant tres setmanes, la capital del Baix Camp respirarà cultura popular gairebé ininterrompudament. Aprofitant l’empenta que aporta la Capitalitat de la Cultura 2017, el Consistori i les entitats reusenques han preparat un programa eclèctic, respectuós amb les celebracions tradicionals que motiven la festa, però que s’ha atrevit a incorporar nombroses activitats.

La programació oficial de la Misericòrdia vindrà precedida per una intensa setmana d’actes previs. Un aperitiu que contempla recitals, exposicions, concerts, visites guiades i molta presència del folklore local. Entre les activitats perquè els reusencs comencin a satisfer la seva set festiva, destaquen  l’A Reus, Correfoc i el 51è Aplec Sardanista Baix Camp. També seran uns dies perquè els més petits puguin protagonitzar la festa, i participar-hi fins i tot de manera molt destacada. Seguint la tradició dels diables reusencs, que tradicionalment han confeccionat la roba dels seus balls, la Trobada d’Elements del Seguici Fets per Tu anima els menuts a construir un element del seguici festiu o vestir-se com el seu ball preferit.

Com és tradició, el Rosari de les Torxes iniciarà el corpus tradicional de les Festes de la Mare de Déu de la Misèria. La nit del 24 de setembre els reusencs desfilaran des de la Plaça de la Pastoreta fins al Santuari de la Mare de Déu de la Misericòrdia, on veneraran la patrona i cantaran goigos en honor seu. L’endemà el matí (25 de setembre) tornaran a repetir el mateix recorregut, però aquesta vegada no aniran acompanyat de la creu i l’estàndard religiós de la Mare de Déu, sinó dels trenta d’elements del seguici festiu de la ciutat. A la tarda, la tradicional baixada de Diables tancarà els actes més emblemàtics. Els Diables de Reus armaran sarau des del Passeig de la Misericòrdia a les Portes del Santuari, on l’Àliga de Reus els foragitarà per tornar a restablir l’ordre i l’autoritat.
 
Ja s'hauran acabat les celebracions tradicionals, però encara quedaran moltes activitats de gran interès, com ara la Trobada de Balls de Pastorets (29 de setembre, 18:30h) . La colla local festejarà el desè aniversari de la recuperació d'aquest ball, i ho farà amb cinc altres conjunts especialment convidats per l'ocasió: els balls de pastorets Tarragona, l’Arboç, la Múnia, el Vendrell i  Salou. Tots elles deambularan pels carrers del nucli històric per reivindicar la vigència d’un ball parlat documentat per primera vegada a Reus l’any 1725.


Món Geganter
Malgrat que s’escapi lleugerament en el calendari, el primer Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva -Món Gegant (12-15 d’octubre) també formarà part del programa de la Misericòrdia. Recollint l’experiència acumulada en l’organització de les sis edicions del congrés País Gegant, l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya ha impulsat aquesta nova iniciativa, que pretén contraposar els diferents models d’imatgeria festiva d’arreu del món, i paral·lelament, mostrar als visitants la singularitat de la festa catalana. Més enllà de les xerrades acadèmiques, que comptaran amb la participació de reconeguts ponents (Albert Rumbo, Jean-Pierre Ducastelle, Setsuko Nakamura, entre altres), els assistents al congrés podran presenciar una mostra mundial d’imatgeria festiva. 


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

<

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: