Editorial


6/9/2017

A propòsit del referèndum de l'1 d'octubre


etiqueta referèndum

Quina relació hi ha entre ser membre d’una entitat i rebre una bona assistència mèdica? O bé entre participar en l’organització d’una Festa Major i gaudir d’un sistema educatiu que garanteixi l’accés a tota la ciutadania? Aparentment cap. I tanmateix, molta. Un país és la gent, les institucions, la cultura, les tradicions i la voluntat de participar en un projecte compartit. Totes les persones que participen en l’organització d’una associació demostren el compromís amb l’entorn més immediat i, per extensió, amb tota la nació.

Associacionisme és la paraula que hem escollit per definir el poder de la ciutadania. L’única eina capaç de garantir la solidesa de les tres parets mestres que sustenten un sistema democràtic de qualitat: millores socials, llibertats civils i progrés cultural. Catalunya ha avançat quan l’associacionisme, com si fos una estructura d’Estat, ha pogut canalitzar les reivindicacions i anhels de les persones.

La dictadura franquista fulminà les llibertats democràtiques que Catalunya havia assolit durant la República. Tot i així, l’associacionisme va resistir i va demostrar que, malgrat tots els impediments, la força de les entitats i la ferma voluntat de preservar la cultura van poder mantenir la dignitat d’un poble en temps plens de repressió i foscor. A finals dels anys seixanta, molts ciutadans s’involucraren en la construcció d’un país més just, lliure i modern. La societat catalana va tornar a demostrar la determinació per implicar-se, en tots els pobles i barris, en el futur col·lectiu del país.

Lamentablement, en els darrers temps vivim una involució molt intensa en les conquestes socials, culturals i polítiques adquirides durant la Transició democràtica. Conquestes que consideràvem assentades, com ara l’accés a una feina i casa dignes, la llibertat d’expressar-nos ideològicament sense por de represàlies o poder parlar i utilitzar la nostra llengua amb total llibertat i universalitat, han estat laminades o obertament qüestionades.

A tenor d’aquestes consideracions, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català vol expressar el suport a totes les iniciatives que defensin la participació activa de la ciutadania en la presa de decisions. En conseqüència:

    1.- Manifesta que el referèndum oficial sobre l’estatus polític de Catalunya, convocat per la Generalitat de Catalunya el proper 1 d’octubre, és la millor eina per a dirimir si la societat catalana desitja esdevenir un estat independent. Només el poble de Catalunya, i no pas cap altre subjecte polític o institució, és sobirà per a prendre aquesta decisió.   

   2.- Emplaça a tota la ciutadania catalana a participar en el referèndum i respectar-ne els resultats. 


Ens de l'Associacionisme Cultural Català, entitat editora de Tornaveu


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

<

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: