S'ha dit


31/8/2017

Sardanes i Gegants, dues manifestacions agermanades

Sardana Gegant d'Arenys de Munt l'any 2013 amb motiu de la primera Capital de la Sardana


Bust i Gegant que homenatja i recorda a la figura de Josep Ventura (Foto: Amadeu Muntalà).


La dansa que executen els gegants de Castellterçol és d'una coneguda sardana composada per Joaquim Serra.


Sardana de l'Alcalde d'Amer, on els gegants encapçalen la comitiva. Foto: Joan Sabateretiqueta Agrupacio de Colles de Geganters de Cata, gegants

Maragall deia: "La sardana és de la dansa més bella de totes danses que es fan i es desfan". Per altra banda, Amades escrivia: "De totes les velles imatges que han pres estat en l'ànima del poble, no n'hi ha cap que pugui igualar-se a la dels gegants".

Gegants i sardanes són dues manifestacions folklòriques molt arrelades a Catalunya i que, a la vegada, han compartit molt entre elles. Han estat moltes les sardanes dedicades a aquestes figures, però també són moltes les figures que, com a figures antropomòrfiques, han ballat al so de la Cobla i de la Sardana.

Amb motiu del Bicentenari de Josep Ventura, la revista GEGANTS 118 de l'ACGC intenta posar en solfa l'origen de l'agermanament d'aquestes dues manifestacions. El cardoní Joan Company ha estat l'encarregat de donar forma a aquest reportatge que, per la gran quantitat d'informació, abraçarà els dos propers números de la revista.

Altres temes que tracta la revista Gegants 118 són: "Pla de millora dels gegants de la ciutat de Valls (2014-2017)", per Albert Oliva, "25 anys dels gegants de Sitges a Teresines S.A.", per Pere Balcells, la segona part de l'article de Les Carasses d'Orgue, per Jan Grau. Santi Riba entrevista a Àlex Garcia, que parlarà de la propera Ciutat Gegantera, i a més altres articles com "La Carpa del Beure a Galet", per Xavier Navarro; Andreu Nogueira para dels "190 anys dels gegants de l'Arboç"; Joan-Miquel Merino i Roger Albert tractaran "El rejoveniment dels Comtes d'Osona"; i un altre tàndem, el d'Àngels Parés i Àlex Sánchez parlaran de "La llegenda dels Gegants Moros" i, entre d'altres, qui escriu aquestes línies `parlarà dels gegants "Ferrer i Elionor, de València a Badalona". 

Pels qui vulgueu aconseguir la revista us podeu dirigir, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

<

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: