Notícies


16/8/2017

Un associacionisme nou per a un nou país, a debat a la UCE

Cartell de la conferència de l'Ens a la UCE.

etiqueta Ens de lAssociacionisme Cultural Català, UCE2017


Organitzada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, la taula rodona L’associacionisme del nou Estat pivotarà entorn una pregunta mare: què ha de fer l’associacionisme en un nou model de país? a la Universitat Catalana d'Estiu divendres 18 d'agost de 9:30h a 12:30h.

Per contextualitzar el marc del col·loqui, es començarà explicant la gènesi del moviment associatiu. Pere Baltà traslladarà els alumnes de l' UCE a mitjans del segle XIX per explicar el naixement del moviment associatiu. Com Josep Anselm Clavé va aprofitar l’empenta de les entitats per difondre els ideals de la Il·lustració entre la població menys afavorida.

Francesc-Marc Àlvaro exposarà els estrets vincles entre el catalanisme popular i l’associacionisme. Quines han estat els vincles històrics entre aquests dos moviments, com han canalitzat les entitats les reivindicacions polítiques de la societat catalana, quina relació s’ha establert actualment  entre aquest binomi... Àlvaro també destacarà el paper que l’associacionisme ha de jugar en l’actual societat de la informació.

Joan-Ramon Gordo farà un diagnòstic de l’associacionisme contemporani. El director de publicacions de l’Ens reflexionarà sobre la transcendència que les federacions han tingut, durant els darrers 40 anys, en el desenvolupament associatiu. Gordo també plantejarà les noves tendències que l’associacionisme del segle XXI ha d’encarar.

Complementant aquesta perspectiva, Josep Fornés plantejarà una altra qüestió essencial: la relació entre les administracions i les entitats en un nou model de país. Com aconseguir que l’administració sigui més descentralitzada i propera a les demandes associatives? El director del Museu Etnològic de Barcelona compartirà l’experiència del Museu Nòmada com a exemple de bona pràctica.
 
Oriol Cendra seguirà aprofundint en aquesta perspectiva: perquè s’ha renunciat a la cultura com a eina d’inclusió social i accés als drets de la ciutadania? Perquè entenem únicament com a cultura els productes generats per la indústria? Com aconseguir que la ciutadania prengui un rol culturalment actiu? Preguntes fonamentals per definir quina ha de ser la funció social de l’associacionisme contemporani.

Tancant la roda d’intervencions, Vicenç Villatoro reivindicarà la importància de l’associacionisme en una època marcada per la globalització cultural. En altres paraules: la importància de la tradició –o sigui, un marc mental propi—com a eina de progrés. La taula estarà moderada per Josep Viana, president de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català.

Acabades les intervencions individuals, tots els ponents participaran en un debat conjunt. Els alumnes de la Universitat Catalana d’Estiu podran participar-hi obertament.

Comentaris

#1
Montserrat Morera - Barcelona
17 d'agost de 2017, 23.37 h

Un tema molt interessant.
Llàstima de l'absència de protagonistes femenines entre els participants en la taula rodona i de referència a lluitadores en aquest camp des del mateixa segle XIX i sobre tot des del modernisme.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0

5 -10 -20 -tots
1Comenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: