Guillem Carreras

Guillem Carreras

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Notícies


14/8/2017

Sant Bartomeu: recuperar un seguici tradicional


etiqueta Sant Bartomeu

És difícil imaginar com se celebraven les Festes Majors decimonòniques, però no impossible. A l’Anoia, el Garraf i el Penedès, i també a les comarques de Camp de Tarragona, segueix intacte un model propi, instaurat al segle XV, en el qual el patró local substitueix la custòdia del Corpus al final del seguici. Una concepció diferent de la festa que, sense fugir del rerefons religiós, conferia més importància a les autoritats i la imatgeria civil.

Constituïda l’any 2010, la Federació del Seguici Històric Tradicional d’Igualada està recuperant alguns dels elements festius que configuraven la Festa Major d’Igualada, en honor al patró Sant Bartomeu. Gràcies a la dedicació de les 400 persones que en formen part, els igualadins poden tornar a presenciar expressions històriques de la seva festa capital, com ara els Gegants Vells d’Igualada (1861), el Ball dels Cercolets (1828), la Moixiganga (1828), el Ball dels Pastorets (1802),  els trabucaires (segle XVIII),  el Ball dels Bastons d’Igualada (1687) o el Ball de Sant Miquel i els Diables (1451).  

Recuperar el seguici tradicional no era una tasca senzilla. Tal com deixa entreveure el mateix nom de l’entitat,  la FESTHI no volia limitar-se a la reintroducció d’aquestes expressions, moltes d’elles en desús des de feia gairebé cent anys. Calia ordenar-les seguint el model de processó tradicional per aconseguir que els igualadins identifiquessin — i, més important, s’identifiquessin—en aquesta pràctica secular.

La creació del Protocol Festiu de la Festa Major d’Igualada (2012) fou un pas decisiu. Un document que regulava tots “els elements, actes, horaris i itineraris en relació als actes tradicionals o històrics i se n’estipula tant la seva funció com el seu funcionament”, i ja preveia la possibilitat d’organitzar-se el Passacalles, recuperat finalment l’any 2016. Amb aquest nom es coneix la cercavila celebrada durant la vigília de Sant Bartomeu, en la qual es recorda la imminència de la festa, s’homenatja als regidors municipals i es recullen els diners necessaris per a les comparses.
 
Entre el reconeixement local i el reconeixement nacional.
La Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada ha demanat que Sant Bartomeu (24 d’agost) sigui declarada com a festa local. En el darrer ple municipal, el Consistori Igualadí va rebutjar aquesta reivindicació amb els vots de CiU, PSC, PP i les abstencions d’ERC, CUP i Decidim Igualada. Des de la FESTHI es lamenta el fons de la decisió però també la forma, recordant que l’Ajuntament s’havia compromès a realitzar una consulta ciutadana per dirimir la proposta.

Paral·lelament, la FESTHI ha elaborat un projecte per aconseguir que la Festa Major d’Igualada sigui inscrita en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i posteriorment declarada com a Festa Tradicional d’Interès Local. Totes les entitats igualadines que desitgin donar suport a aquesta candidatura poden fer-ho adreçant-se a “festhi@festhi.cat”


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: