Notícies


10/8/2017

El Palau de la Virreina acull 'Guarnir el món de festa'


En ple debat sobre la influència del turisme a Barcelona i la seva projecció com a ciutat global, el Palau de la Virreina de Barcelona (La Rambla, 99) acull l’exposició Guarnir el món de festa. Espai humà, espai urbà, visitable fins al proper 11 de setembre.

Una retrospectiva a quatre celebracions –la Festa Major de Gràcia, les Falles de Sant Josep a València, les Festes de San Antonio de Lisboa i el Desfile de Silleteros de Medellín—que comparteixen una virtut bàsica: la capacitat per transformar la ciutat, concebuda moltes vegades merament com un lloc de trànsit, en un espai de convivència. Josep Fornés, antropòleg i comissari de l’exposició, apunta que aquesta es va concebre “per a comparar la Festa Major de Gràcia amb altres festes de magnitud comparable. Volia demostrar que algunes capitals encara mantenen la seva humanitat”.

Els visitants hi podran percebre l’essència popular que graciencs, valencians, lisboetes i paisas impregnen a les seves celebracions. Gràcies a l’exposició de més de 200 objectes i breus vídeos documentals, podran entendre com les viuen tots ells. Uns adornant els carrers amb fantàstiques recreacions escèniques; altres inundant-los de petites falles que, potser no sortiran a la televisió per ser les més espectaculars, però dotaran a la festa de l’espectacularitat que li és pròpia; també posant entarimats en carrers costeruts per gaudir de sardines i xorís a ritme de fado; o bé desfilant carregats de flors llargues corrues fins a la Fiesta Nacional de la Flor Medellín, tot oferint al públic assistent un gran espectacle visual.

Pels graciencs, destaca Fornés, l’exposició “té una part històrica molt emotiva”. Hi poden presenciar el documental inèdit L’última festa en llibertat, enregistrat per Francisco Rojo l’any 1935, així com documents d’un gran valor històric, com la primera referència coneguda sobre la mateixa Festa Major. A semblança de les festes que mostra, organitzades desinteressadament pels seus veïns, Guarnir la festa ha estat possible gràcies a l’esforç altruista de moltes persones i entitats. 


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: