Notícies


3/8/2017

Acord per a la retransmissió televisiva de les diades castelleres


Encaixada de mans per a la retransmissió televisiva de les diades castelleres. Mesos d’intenses polèmiques han culminat, finalment, amb un acord entre la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació i la Xarxa Audiovisual Local. Les noves condicions del conveni, oficialitzat el 28 de juliol, seran ratificades pròximament per les respectives Juntes Directives.

Segons el nou contracte, la titularitat dels drets per a la gravació i difusió audiovisual de les actuacions pertanyen a cadascuna de les colles, esdevenint la CCCC l’única interlocutora per aquesta qüestió. “Les cessions per acords no informatius—detalla la nota informativa emesa pels tres organismes—han de ser aprovades per la CCCC i les colles afectades”. El nou conveni permetrà incorporar-hi la Xarxa Audiovisual Local, que en els darrers anys ha fet una aposta estratègica per la difusió de les diades, i seguir garantint la retransmissió de les diades castelleres.
 
Polèmica entorn els drets de Propietat Intel·lectual
En un comunicat emès el 20 de juliol, la Colla Jove Xiquets de Tarragona anunciava la seva renúncia a la presidència de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, disconforme “amb tres formacions (dues d'elles membres de Junta de la CCCC) que no han respectat i col·laborat, no tan sols amb les decisions de la mateixa Junta, sinó de la posició majoritària de tota l'Assemblea”. Una referència a l’acord ratificat el 18 de març, segons la qual les colles cedien els drets televisius a la Coordinadora. “Actualment s’està negociant amb Ajuntaments i Colles Castelleres a espatlles de la CCCC”, lamentava la colla lila.

L’endemà, en una roda de premsa conjunta celebrada pels Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa i la Colla Vella de Valls, les tres colles denunciaren que aquest acord no havia estat mai escrit. Els portaveus d’aquestes formacions defensaren que l’Assemblea General de la Coordinadora no va ratificar la cessió dels drets de propietat intel·lectual. Manifestaren que la legislació catalana i espanyola no reconeix la potestat per fer-ho, atès que els castells no generen propietat intel·lectual. Conseqüentment, feren pública la decisió de cedir els drets d'imatge de forma totalment gratuïta, però no pas els de propietat intel·lectual, a la Coordinadora. Finalment, emplaçaren aquesta “a ser imparcial i no posicionar-se per cap colla”, millorar “una comunicació nefasta” i “ser més transparent en els temes dels drets d’imatge”. El mateix dia, els castellers de Vilafranca dimitiren de la Junta Directiva de l’entitat.

Des de la Coordinadora, venia argumentant-se que les diades castelleres sí que generen drets de propietat intel·lectual. Malgrat que les construccions castelleres no estan sotmeses a Propietat Intel·lectual (totes les colles poden realitzar qualsevol construcció), ha defensat que sí en genera cada actuació concreta. Les directrius operatives de la Convenció del Patrimoni Cultural Immaterial, apunten des de l'entitat,  recomanen l’ús de la Propietat Intel·lectual per protegir les manifestacions culturals enfront la la vulneració de drets bàsics. En aquest cas, exigiria l’obligació d’ identificar la colla que ha executat un castell o el domini sobre els drets de reproducció, distribució i comunicació pública de l’execució dels seus castells.

La coordinadora castellera matisa que els drets de propietat sotmesos a debat no afecten, en cap cas, els productes de marxandatge. Únicament els drets televisius, tot respectant l’emissió en streaming de les colles i la possibilitat d’arribar a contractes amb televisions locals. Així mateix, manifesten la seva satisfacció per l'acord arribat el 28 de juliol, que permetrà "blindar els drets de les colles, la gestió col·lectiva, una bona programació a la televisió i una bona visualització del patrocinador”.  


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: