Reportatges


2/8/2017

Dones i folklore


Des de la segona meitat del segle XX, els moviments feministes han introduït la perspectiva de gènere en l’anàlisi de moltes ciències o disciplines socials. En l’àmbit de la rondallística, aquests estudis han apuntat en dues grans direccions: com són presentades les dones en les rondalles, i quina mena de narracions difonen elles. I les conclusions són clares: a diferència dels herois masculins, que acostumen a tenir un paper decidit i aventurer, les heroïnes femenines mantenen un rol passiu.  Un baix al qual responen les històries més conegudes (La Caputxeta vermella, La Ventafocs, o Blancaneus) i que pot explicar-se, almenys parcialment, per la mateixa transmissió de les narracions: mentre que els homes prefereixen explicar històries protagonitzades per altres homes o animals, les narracions transmeses per dones fan referència a tot tipus de personatges.

El sisè volum de la revista Estudis de Literatura Oral Popular estarà dedicat al monogràfic “Dones i folklore”. Fins a l’1 de setembre es poden presentar els treballs que desitgen formar-ne part, i que poden estar escrits en català, anglès, aragonès, castellà, francès, gallec, italià i portuguès. Totes les obres presentades, que han de complir els criteris establerts per la Universitat Rovira i Virgili, seran sotmeses a l’avaluació de l’Arxiu del Folklore.

Els anteriors números de l’ELOP han aprofundit en la influència dels germans Grimm a Catalunya, l’estudi de gèneres propers a la rondalla i el llegat de Josep Maria Pujol en l’estudi de la rondallística catalana.
 
Josep Maria Pujol i l’Arxiu del Folklore
Josep Maria Pujol acostumava a lamentar el poc pes que l’estudi de la literatura oral té en les universitats catalanes. El gran referent de la rondallística catalana denunciava que malgrat representar almenys la meitat de la producció literària de la cultura catalana, fossin molt poques les assignatures impartides sobre folklore narratiu o literatura oral. En l’empeny de revertir aquesta tendència, Pujol va obrir pas en tres principals camins: abordar la catalogació de les rondalles catalans segons el sistema internacional d’Aarne/Thompson, concebre la narrativa folklòrica com una eina de gran valor per entendre documents històrics de gran referència, i aprofundir en l’estudi de l’etnopoètica (acudits, rumors, endevinalles, cançons...).

Malgrat que Pujol va morir prematurament l’any 2012, la seva llavor segueix germinant en cadascuna de les iniciatives promogudes per l’Arxiu del Folklore. Des de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili, els seus responsables treballen en la difusió de tots els àmbits del patrimoni oral: teixint aliances amb altres universitats de parla catalana també interessades en aquest camp d’estudi, desenvolupant una intensa tasca de catalogació de totes les narracions, documents i rumors i llegendes contemporànies, i esdevenint una referència científica per tots els estudiosos de la literatura oral. 


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: