Guillem Carreras

Guillem Carreras

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Reportatges


26/6/2017

Il·lustrar la cercavila barcelonina

Xavier Cordomí i Cesca Mestra

L’empresa és tan ambiciosa com engrescadora: recollir en una col·lecció il·lustrada totes les colles que participen de la cercavila barcelonina. Grups festius de Barcelona serà possible gràcies al lideratge de l’editorial El Cep i la Nansa, el suport institucional de l’Institut de Cultura de Barcelona i la complicitat dels dos autors que s’han embrancat en aquest projecte inèdit: el reconegut folklorista Xavier Cordomí, i l’il·lustrador JuanolO.

Dimecres 21, El Palau de la Virreina va acollir la presentació del primer volum dels sis que conformaran la sèrie, dedicat a les colles de diables. Entre les discussions sobre l’hora que s’havia convocat l’acte (set de la tarda?, dos quarts de vuit?), regnava un ambient de gran satisfacció. Qui més qui menys fullejava el llibre, i no foren pocs els qui hi identificaren les persones retratades.

Cesca Mestra començà els parlaments  agraint la feina de tots els autors i colles de diables que, gràcies a la seva dedicació i ajuda, han fet possible la publicació d’aquest exemplar. Un pas endavant, explicà l’editora d’El Cep i la Nansa, per un projecte que ha apostat decididament per la difusió de la cultura popular. Així ho corroboren les col·leccions Figures de la Festade la qual Grups Festius de Barcelona n’ha recollit les essències— i Cercavila. Mai abans, tanmateix, s’havien atrevit a publicar una recopilació de diables.

Les dificultats tècniques, secundà JuanolO, han estat notables. La majoria de colles realitzen la seva activitat en un context nocturn., i en conseqüència, no és fàcil trobar fotografies on siguin clarament identificables tots els seus estàndards. Haver de presentar il·lustracions completament fidels als originals, i fer-ho en un termini molt ajustat de temps, han convertit el procés de gestació de l’obra en una autèntica aventura.

Com a cloenda, Xavier Cordomí va voler agrair la participació de les colles de diables barcelonines. Gràcies a la seva col·laboració, subratllà, el llibre agrupa tots els conjunts actualment en actiu. En total, 46 fitxes representant 58 colles (adultes i infantils). El director de La Casa dels Entremesos explicà el gran impuls de la colla de diables durant els anys 80, l’estancament relatiu durant la següent dècada, i el revifament que s’ha viscut durant el segle XXI. Cordomí exposà que, a diferència de les colles de primera creació, aquestes prioritzen les activitats de barri a les de ciutat.

El segon volum de la col·lecció Grups Festius de Barcelona, relatiu al Seguici, el Toc d’Inici i altres elements singulars, es publicarà durant les Festes de la Mercè. 


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: