Francesc Marco Palau

Francesc Marco Palau

Historiador.

Tribuna


1/6/2017

Pacte nacional: el moment de les decisions

Una imatge del Pacte Nacional pel Referèndum

etiqueta Pacte Nacional pel Referèndum, Procés


Aquest dimarts tindrà lloc una nova reunió del Pacte Nacional pel Referèndum.

Així, després d’unes setmanes políticament molt intenses amb conferències a Madrid, cartes d’un executiu a l’altre, missives a la Comissió de Venècia, declaracions i contradeclaracions, la reunió del Pacte pot ser decisiva. De fet, sempre que s’ha reunit, el Pacte ha marcat el calendari i ha escenificat les etapes de la transició nacional.

Durant aquests darrers mesos, la feina del Pacte, i especialment de les entitats que el conformen, ha estat notable. D’una banda, el teixit associatiu del Pacte s’ha reunit en dues ocasions fora del Palau del Parc de la Ciutadella -en un centre cívic i en una escola pública-, d’altra banda, s’han aconseguit més de mig milió d’adhesions -i adhesions internacionals- al Manifest pel Referèndum. A més, el 19 de maig, al Palau de Congressos de Catalunya va tenir lloc un acte obert per fer explícita aquesta voluntat de diàleg.

Així les coses, aquest dimarts serà, de nou, el Parlament de Catalunya el que acollirà la reunió del Pacte. Diverses qüestions seran damunt de la taula: després de constatar que el govern espanyol no vol obrir cap via de diàleg per acordar un referèndum, quin ha de ser el paper del Pacte Nacional? Hi haurà un nou encàrrec del President? Cal que el Pacte explori la via unilateral o és millor donar per acabada la seva tasca? Pot mantenir-se un Pacte a dues velocitats o amb uns plantejaments tan amplis que en mantingui la cohesió? Quin serà el paper dels partits polítics a la reunió?

Algunes d’aquestes respostes segurament les podrem tenir dimarts. Mentrestant, dissabte i diumenge, com cada cap de setmana, l’associacionisme cultural català i el món de la cultura popular i tradicional mostrarà, amb aplecs, trobades i actes, la seva vitalitat i fortalesa arreu del territori. El país, i les entitats, hi som.

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: