Josep Viana i Crespo

Josep Viana i Crespo

President de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català.

Tribuna


30/5/2017

35a Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya: un èxit!Fotografies: Josep Vianaetiqueta Trobada Nacional de Trabucaires

Salut i pólvora! Aquest és la salutació dels trabucaires. Diumenge passat a Taradell hi va haver pólvora, fum, soroll i bona harmonia entre els més de 300 trabucaires vinguts de tot Catalunya (i una colla vinguda des de Castelló). Molts acompanyants i turistes gaudiren d’una festa que demostrà, una vegada més, la bona germanor que viu el món trabucaire / bandoler.
 
Els vilatans de Taradell sentiren les descàrregues dels trabucs i canons que tronaren per les seves places i els seus carrers; les galejades redoblaren per tot el municipi; en els breus intervals de silenci, actors perfectament vestits d’època interpretaren fragments d’obres teatralitzades i directament relacionades amb els bandolers d’aquelles contrades, com ara el taradellenc Toca-sons o en Joan Sala Ferrer “Serallonga”, un viladrauenc famós durant el segle XVII per les seves accions en la serra de les Guilleries.
 
Tot això és tradició, sentit de pertinença i memòria històrica. Una cultura feta per la gent al carrer, i amb sentit festiu i participatiu. És a dir, una cultura popular ben concreta, ben feta i a l’abast de tothom. Ah! I amb una participació femenina molt important.
 
La 35a Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya va respectar en tot el moment el públic, tenint molta cura de la seguretat de tots i de tot. Una trobada ben planificada i ben desenvolupada, on ni les normatives administratives allunyades de la realitat dels trabucaires catalans, ni el desconeixement de la festa tradicional, impediren una celebració festiva a l’abast de tothom. Un èxit sense matisos.
 
Seguretat, sí. Normativa reguladora assenyada i equitativa, també. Però, si us plau, que facin cas de les persones que organitzen jornades trabucaires, des de fa molts anys, amb responsabilitat i cura. I si fa falta una reglamentació específica per aquesta manifestació concreta, doncs que la facin, però comptant -insisteixo- amb els participants i les autoritats que hi intervenen i la controlen des de fa molt de temps. I sobretot, preservant aquestes manifestacions culturals trabucaires en la seva justa dimensió i sense un excés de burocràcia administrativa reguladora. Antoni Moliné, president de la Coordinadora, ho explicava molt bé fa pocs dies a TV3 (mireu el vídeo clicant aquí).
 
No totes les festes amb pólvora i armes són iguals arreu, ni tothom actua de la mateixa manera. Els trabucaires catalans, ho saben fer, ho saben gaudir i ho saben fer gaudir. Són, sense cap mena de  dubte, un Patrimoni Cultural Immaterial a salvaguardar.
 
Felicitats i fins a l’any vinent a Santa Coloma de Gramenet. Per molts anys!


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: