Notícies


18/5/2017

Instamaps, una eina digital per geolocalitzar el patrimoni immaterial


etiqueta IPCITE, Patrimoni Cultural Immaterial


L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha desenvolupat la plataforma Instamaps, que permet a qualsevol ciutadà crear la seva pròpia geoinformació i compartir-la en xarxa. Instamaps és una eina de disseny de mapes senzilla, que permet a l'usuari escollir i personalitzar el seu estil, a més de posicionar els seus punts d'interès i dibuixar les línies o polígons necessaris, tot afegint la informació associada.

Una vegada triat l'estil del mapa, l'usuari hi pot bolcar la seva pròpia informació o bé la procedent de bases de dades accessibles online. Finalitzada la confecció del mapa, l'autor el pot publicar a Internet de manera pública o privada i compartir-lo a les seves xarxes socials, així com convidar a altres usuaris a aportar-hi nova informació. La plataforma incorpora una galeria on es pot visualitzar, compartir i descarregar la feina feta pels propis usuaris. Entre els treballs de ciutadans que es poden consultar a hores d'ara hi ha mapes de rutes excursionistes, monuments d'interès del Barri Gòtic de Barcelona, situacions de benzineres o de colònies tèxtils i també elements del patrimoni immaterial de l'Ebre.

I aquesta és una eina important per a l'elaboració de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre (IPCITE). Instamaps permet descriure i situar l'espai on es manifesta i desenvolupa aquell element i a la vegada, fer evidents les relacions amb altres elements del territori i del patrimoni cultural, com ara els béns immobles, espais públics o recorreguts. Així, segons explica l'IPCITE, amb aquesta plataforma l'usuari pot trobar jaciments arqueològics, com per exemple les restes del trull més antic de Catalunya, al poblat ibèric del Coll del Moro de Gandesa, un bé immoble vinculat al conreu de la vinya i la producció de vi a la Terra Alta; camins ramaders que coincideixen amb recorreguts de processons i romiatges; espais urbans, rurals o d'interès natural, entre d'altres.

De moment, cadascuna de les fitxes publicades al web de l'IPCITE tenen el seu corresponent mapa a Instamaps, incorporat a la fitxa, on estan senyalitzats els diferents punts on es desenvolupa aquell element. Però l'objectiu és acabar dissenyant un mapa únic on estiguin geolocalitzats tots els elements. Això permetrà fer una anàlisi global de la relació que pot haver-hi entre els diferents elements identificats del PCI ebrenc i ajudarà a comprendre d'una manera holística la relació entre el patrimoni cultural immaterial i l'entorn. És a dir, posar la cartografia al servei de l'anàlisi dels vincles entre el patrimoni immaterial, el territori i la construcció del paisatge.

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: