Notícies


17/5/2017

El comitè executiu del Consell de Cultura de Barcelona i la campanya Ciutat Llibre

Una de les imatges que conté el dossier intern que exposa la campanya.


etiqueta Institut de Cultura de Barcelona, llibres


El comitè executiu del Consell de la Ciutat de Barcelona ha publicat un manifest adreçat a l'Institut de Cultura de Barcelona davant la polèmica suscitada per la campanya de promoció de la lectura Barcelona Ciutat Llibre. Al text es lamenta la manca d'un pla de foment de la lectura "formulat de manera prèvia" a la campanya. Més concretament es diu: "La campanya de comunicació hauria d'ajustar-se a un contingut i a una orientació encara inexistents, i no a la inversa".

El manifest fa referència a la polèmica que saltava la setmana passada en conèixer-se alguns detalls de la campanya Barcelona Ciutat Llibre, concedida a l'empresa publicitària Aftershare, propietat del publicista Risto Mejide, segons una proposta presentada a concurs, i que va rebre puntuació màxima segons indica l'informe d'adjudicació (19,29 de 20 punts), essent la segona proposta més econòmica de les set que s'hi van presentar. A banda de les crítiques suscitades per l'import de la campanya (108.000 euros), algunes accions concretes han estat criticades tant per alguns membres del gremi d'Editors, com entitats de promoció de l'escriptura i la lectura com ara el PEN Català. Concretament la mesura d'enviar 100 llibres a Donald Trump, escollits per llibreters i bibliotecaris, cadascú dels quals recomanaria 2 llibres, per a ser enviats a la Casa Blanca; una acció que explicitava el sentit de llibertat defensat per la campnya, enviant llibres a un president mancat de l'apertura de mires que es pot obtenir per mitjà de la lectura. Les crítiques van aconseguir que aquesta proposta d'enviament de llibres al president dels Estats Units fos retirada.

El comitè executiu en el seu manifest no esmenta aquesta anècdota, s'adreça a la qüestió de fons, i apel·la a la necessitat d'orquestrar campanyes que siguin la transmissió i difusió d'un projecte de foment de la lectura, evitant el que consideren que ha succeït amb una campanya realitzada "d'esquena al sector de professionals de l'àmbit del llibre i les lletres".

Barcelona és una ciutat sempre vinculada amb el llibre. És sabut que la ciutat recentment ha rebut impulsos com el nomenament, el 2015, de Ciutat Literària per part de la UNESCO i que tal com es va anunciar el passat Sant Jordi, des de Barcelona es col·laborarà activament en la candidatura de Sant Jordi com a element del Patrimoni Cultural Immaterial, reconegut per la UNESCO.

Precisament aquest context s'esmenta en el manifest que finalitza amb dues recomanacions. La primera de la qual fa referència al fet que la gran xarxa de professionals (llibreters, bibliotecaris...) presents a Barcelona, es tinguin en compte "en el marc del desenvolupament de la Mesura de Govern "La política del sector del llibre de l'Ajuntament de Barcelona". I la segona de les quals demana que les campanyes i plans de comunicació siguin coherents amb els plantejaments i objectius dels Plans".

El comitè executiu del Consell de Cultura de Barcelona, els membres del qual han signat el document, són: Antonio Ramírez (president), Miquel Cabal, Amadeu Carbó, Íngrid Guardiola, Martina Millà, Cristina Pujades i Victòria Szpunberg.Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: