Àlvar Andrés

Àlvar Andrés

Periodista i realitzador audiovisual - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Reportatges


13/4/2017

Tret de sortida literari per al centenari de la Fila

Pàgina interior del conte '100 anys fent Fila'


Amb el text de Jesús Serrano i els dibuixos de Jordi Alfonso, el llibre és un bon regal per a tots els 'fileros'


Públic a la presentació del llibre el passat 7 d'abril.


Portada del conte.etiqueta bandes de música, Unió Filharmònica dAmposta


La Unió Filharmònica d'Amposta fa 100 anys i mira amb força el futur que té al davant. És per això que a punt d'encetar els actes que homenatjaran el seu centenari, ha publicat el llibre 100 anys fent Fila, una edició cuidadíssima que adapta la història de la societat musical per als més joves de la casa, tot i que el llibre no rebutja els lectors més grans que trobaran condensats 100 anys de vivències i d'arrelament a Amposta. Amb els textos de l'historiador i escriptor Jesús Serrano, el volum conté les il·lustracions de Jordi Alfonso, un tàndem que ja havia publicat històries infantils com les de la sèrie Miquelet Set Encàrrecs.

La decisió de condensar la història en un llibre infantil és una decisió que demostra que la Fila, tal com es coneix entre els seus, mira cap al futur. "A través del personatge de la Pepita la Solfes traço de forma resumida la història de la banda, de manera que els lectors poden empatitzar més amb els fets relatats a partir del personatge principal", exposa Jesús Serrano, que en l'escriptura del llibre ha volgut mantenir certs localismes, així com expressions amb què els membres de la societat musical se senten identificats com ara educandos en comptes d'estudiants o el mot fileros per definir tots aquells qui formen part de la família de la Unió Filharmònica d'Amposta. "He comptat amb la correcció lingüística del professor de literatura i corrector Miquel Àngel llorenç Oltra, que, a més, és músic de la Fila", apunta Serrano.

"L'objectiu és que el llibre sigui atractiu sigui quina sigui l'edat del lector, però volíem que fos especialment indicat per als més joves", explica Núria Gómez, presidenta de la Fila. El llibre 100 anys fent Fila ja s'ha presentat en públic el passat 7 d'abril i coincidint amb Sant Jordi, es podrà trobar a la parada de la Fila a Amposta, on Jesús Serrano signarà exemplars.

Voluntat d'innovació

L'aparició del llibre caldeja el terreny per a l'acte inaugural del centenari de la Fila, que se celebrarà dissabte 29 d'abril, dia que exactament complirà 100 anys de la primera actuació documentada de la societat musical, un concert amb motiu del bateig de la filla de Jaume Nicolàs, fundador no només de la Fila, sinó de la Lira Ampostina, la segona gran banda del poble, i que l'any passat celebrava el seu centenari. Segons Gómez, l'actuació inaugural del centenari serà innovadora per la manera com combinarà l'actuació musical amb certs elements teatrals que ajudaran a fer més visible la història de la banda.

A partir d'aquí la Fila pretén donar un nou caire tant a actes propis com la Trobada Anual de Bandes Juvenils (3 de juny), amb la incorporació d'elements audiovisuals i d'un grup teatral que aportarà humor, com amb l'organització d'un acte tan emblemàtic dins del calendari de les bandes com la 36a Trobada de bandes de Catalunya, esdeveniment que compta amb la coorganització de la Federació Catalana de Societats Musicals i que se celebrarà a la tardor. "Pretenem introduir novetats en aquest acte, introduint canvis en la seva estructura de passacarrers, en benefici d'un acte més concentrat on les bandes actuaran en un parc d'Amposta", exposa Gómez. No manquen les idees en una societat plena de vida, il·lusionada per celebrar el seu primer centenari.

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: