Xavier Navarro

Coordinador revista 'Gegants' i consumidor de cultura popular

Notícies


19/3/2017

Les falles, més enllà de València

Falles de València


Antigues Falles de Manresa pels volts de Sant Lluc


Cremada del Diable a Badalona


El Zozobra de MèxicArriba Sant Josep i és temps de falles, no només a València sinó també a Benicarló, Borriana, La Vall d'Uixó, Almenara, Gandia, Cullera, Llíria, Montserrat d'Alcalà, Torís... i un llarg etcètera de municipis que cremen els seus ninots. També conegut com a Monument faller o Cadafal Faller, la tradició partiria dels materials residuals d'obradors fusters i dels domicilis particulars.

Al País Valencià, gràcies als seus veïnats, la cosa aniria a més enllà quan es decideix començar a fer sàtira de les primogènites falles. A València se celebrarien per Sant Josep i a Alacant per Sant Joan, amb les anomenades “fogueres”. Totes elles agafen el seu màxim esplendor quan són cremades davant de milers de persones.
Deixant de banda les Falles del Pirineu (per cert, Patrimoni Immaterial de la Humanitat com les seves cosines llunyanes de València), a Catalunya també és tradició de cremar efígies o bé monuments satírics en moments determinats de l'any.

Per Sant Anastasi, a Badalona, es celebra l'anomenada Cremada del Dimoni, on una gran figura amb banyes és cremada a la platja de la ciutat. Aquesta és una tradició que data dels anys 1940. De la mateixa època són els Ninots que es cremaven a Manresa entre 1946 i 1954 pels volts de Sant Lluc. Al Vendrell, per les festes del Pa Beneït (capvuitada de Corpus) també cremen falles. Són les anomenades Falles del Vendrell que es fan en els diversos barris.

Però la tradició de cremar efígies va més enllà. Qui no recorda, per Dimecres de Cendra, la crema de diversos reis del carnaval? I ja internacionalment es coneixen diversos rituals relacionats com la Quema del Diablo de Guatemala, el Zozobra de Mèxic, Dusshera a l'Índia o bé Black Rock Desert dels Estats Units.

Ja ho veieu! El Foc agermana més del que ens pensem!


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: