Notícies


16/3/2017

La memòria col·lectiva, salvaguardada per Joan Amades


etiqueta Biblioteca Joan Amades, Casa dels Entremesos

“Joan Amades va ser el principal llegador de la nostra memòria col·lectiva, que ens ha arribat a les següents generacions gràcies a l’obra La Biblioteca de Tradicions Populars, una col·lecció de monografies de folklore que Amades va publicar entre 1933 i 1937. Es va convertir en la publicació periòdica de més durada i de més volums de la història del folklore i l’etnografia catalana”. Així defineix a Tornaveu Antoni Serés, de l’Associació Cultural Joan Amades, i també codirector de la reedició de la Biblioteca de Tradicions Populars, la importància d’aquesta obra de referència per a l’estudi de la nostra cultura popular. Aquesta obra es considera “el tresor tradicional de les terres de parla catalana”. 
 
L’edició facsímil de la col·lecció, amb la introducció en cada volum d’una persona especialitzada, és per a Serés, una manera de “restituir un patrimoni que ja Amades va preservar de desaparèixer. I de fet, el mateix Amades va deixar escrit que “els nostres fills no sabran ni la meitat del que nosaltres sabem”.
 
Precisament, per tal de donar a conèixer aquest gran treball d’Amades, la Casa dels Entremesos acull un cicle de conferències dedicades a l’anàlisi dels volums de la col·lecció. I aquest dijous 16 de març a les 20h hi ha programada la conferència Com es va escriure... Justícia Popular, a càrrec de Pep Cruanyes, prologuista del llibre, i d’Antoni Serés, codirector de la reedició de la Biblioteca de Tradicions Populars. Amb aquest volum es posarà de manifest la importància dels costums, perquè Justícia Popular ens acosta a altres temps de quan els costums esdevenien llei, generant refranys i anècdotes, sovint crítiques amb la justícia, que evidencien que el contingut del llibre és ben actual.
 
Joan Amades va escriure en l’opuscle informatiu que anunciava la publicació de la Biblioteca que aquella col·lecció no era cap encàrrec editorial ni comercial, sinó que responia a la “inquietud espiritual d’aportar al corpus de la cultura catalana valors humils tinguts fins avui gairebé en absolut menyspreu a casa nostra”. Justament, la voluntat de les xerrades a la Casa dels Entremesos és difondre la feina d’Amades i de l’Associació Cultural Amades, que treballa per salvaguardar aquest patrimoni cultural també per a generacions futures. 


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: