Notícies


27/2/2017

El fons Lluís Carles-Busquets, cedit al Departament de Cultura

El director general de Cultura Popular Lluís Puig, Lluís-Carles Busquets, i el conseller de cultura Santi Vila

Esteve Busquets i Molas (1908 – 1991) fou un destacat escriptor i periodista català.  Condecorat l’any 1990 amb la Creu Sant Jordi, Busquets és reconegut com un dels primers periodistes que introduí la llengua catalana, en plena dictadura franquista, en la premsa escrita.

Menys coneguda és l’afició de Busquets i Molas pel coneixement del folklore català, que el va empènyer a col·leccionar una gran quantitat de goigs, auques, romanços i  imatges xilogràfiques. Un conjunt molt útil per endinsar-se en la producció de reconeguts impressors catalans, com ara Antoni Bosch, Ignasi Estivill, Joan Llorens, Esteve Paluzie, Joan Corominas o Ignasi Valls, i que el va permetre escriure interessants reculls de caràcter etnològic. Especialment destacat és el llibre Calaixera de romanços reusencs (1934).

Gràcies un acord entre Lluís-Carles Busquets i Campdelacreu, fill de l’escriptor, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el fons d’Esteve Busquets passarà en mans públiques. La cessió del llegat, que atresora 1218 llibres i 31700 documents gràfics, es va formalitzar el 23 de febrer amb la presència del conseller Santi Vila, el director de Cultura General, Associacionisme i Acció Culturals Lluís Puig, el mateix Lluís-Carles Busquets, i l’artista Perejaume. Es completava, així, la cessió de 25.000 goigs, 200 auques i 2500 romanços realitzada l’any 2014 per família Busquets en règim de comodat.

Seguint les passes familiars, Lluís-Carles Busquets ha mostrat un gran interès en la difusió de la cultura popular i la història catalana. Així ho acrediten l’organització de múltiples organitzacions, com ara “1640: de la Guerra dels Segadors a les Bases de Manresa” o “1714: Dibuixant el mite. Un recorregut per la iconografia del catalanisme”, així com la col·laboració habitual amb la revista Caramella. Des de la seva jubilació com a doctor en optimetria, Busquets col·labora regularment amb la Direcció General de Cultura Popular.
 
 


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: