Xavier Navarro

Coordinador revista 'Gegants' i consumidor de cultura popular

Tribuna


21/2/2017

És temps de gitanes!

Ball de gitanes de Mataró.


Ball de gitanes de Sant Celoni.etiqueta Ball de gitanes, carnestoltes

Arriba el Carnestoltes i és temps de disbauxa, de música, ball i de fer el gitano! El Ball de Gitanes és el nom amb el qual es coneix el Ball de Plaça per Carnaval o Carnestoltes. En resum, és un espectacle que combina música i dansa tradicional i teatre. Galops, Balls Plans, Masurques, Jotes, Polques, Corrandes, Espolsades... són les diverses tipologies de balls que s'executen a plaça i que cada poble les coreografia i les fa a la seva manera.

Aquestes representacions, que bàsicament es troben al Vallès i al Maresme, poc tenen a veure amb els balls de cintes que es fan a la Catalunya Nova que duen el mateix nom i es fan per Corpus i Festa Major.
 

El seu origen es perd en el temps i hom creu que el nom vindria de la manera colorista i extravagant que van vestides. Això no obstant, enguany el Ball de Gitanes de Sant Celoni celebra el 250è aniversari de la primera documentació.
 

De Balls de Gitanes se'n fan per tot el Vallès. Tot i que al Baix Montseny són les més conegudes (amb Sant Celoni -qui no coneix la seva Polca?-, Sant Esteve de Palautordera i Llinars), avui en dia en trobem a tot el Vallès: Granollers, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Martorelles, Lliçà... Així ens ho indica l'Agrupació de Balls de Gitanes la qual censa i documenta una trentena de colles de gitanes.
 

Pel que fa al Maresme, la tradició no està tan arrelada, però avui en dia podem gaudir del Ball de Gitanes de Mataró, la Disfressada de Premià de Mar o l'Espolsada de Premià de Dalt. Argentona, Sant Vicenç de Montalt i Llavaneres també havien gaudit d'aquesta tradició.
 

Dins d'aquest espectacle també podem trobar personatges característics que li donen teatralitat a l'acte: els Nuvis, els Fadrins, les Velles o Brutes, el Capità de Cavall, els Diablots...
 

Tradicionalment el Ball de Gitanes es feia els diumenges de carnaval, però actualment en alguns casos s'han hagut de moure al dissabte o bé el diumenge anterior.

 
Descarregueu-vos el glossari del Ball de les Gitanes, fent clic aquí.

 Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: