Notícies


16/2/2017

Una beca per explorar les arrels dels ateneus catalans

Ateneu d'Esparreguera.

etiqueta Ateneus


Incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. Amb aquest objectiu, l’any 2014 naixia la beca de recerca històrica Terra d’Ateneus, adreçada a totes les persones investigadores de centres d’estudis locals i comarcals i impulsada per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). I enguany s’arriba a la quarta edició d’una beca que està dotada amb 3.000 euros i la publicació del treball per part de l’Editorial Afers.
 
La convocatòria és oberta a i el termini de presentació de les sol·licituds finalitza el 24 de març de 2017, el termini per a la realització del treball serà entre juny del 2017 i juny del 2018. Les bases de la beca estableixen que la proposta ha d’incloure l’estudi de com a mínim dos ateneus i la seva incidència en el context cultural. A l’hora de puntuar els treballs presentats, es tindran en compte criteris com l’interès científic del projecte, la metodologia de treball i l’historial científic dels sol·licitants. També es donarà preferència als estudis de territoris i ateneus que estiguin federats i als que tractin temes inèdits en la zona escollida.
 
L’Editorial Afers ha publicat els dos primers volums de la col·lecció Terra d’Ateneus: El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902), de David Cao (guanyador de la I Beca Terra d’Ateneus 2014); i L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic, de Jordi Albaladejo (guanyador de la II Beca Terra d’Ateneus 2015). El tercer volum s’editarà durant el 2017 i serà el treball La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979, presentat per Guillem Puig Vallverdú, a qui s’ha concedit la III Beca de Terra d’Ateneus 2016.

La beca compta amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el patrocini de l’Obra Social de la Caixa.

Podeu consultar les bases d'aquesta nova convocatòria a l'enllaç, fent clic aquí.
 

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: