Notícies


14/2/2017

El Pla de Gestió del Paisatge Cultural del Priorat, en marxa


etiqueta Patrimoni Mundial de la Unesco, Priorat

Aconseguir que un territori sigui inscrit en la Llista del Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco en la categoria “paisatges culturals” no és una tasca senzilla. Més enllà dels tràmits legals, convé demostrar la forta interconnexió entre el territori candidat i els valors culturals de la gent que hi habita. Obliga a desempallegar-se d’una visió tradicional i maniquea del nostre entorn, predominant fins als anys 80, segons la qual l’àmbit cultural i el natural responien a esferes diferents.

Segons els rigorosos requisits exigits per la Unesco, la catalogació del “paisatges culturals” no és suficient per garantir l’èxit de les candidatures. És necessari demostrar que la inventariació d’aquest territori no suposarà la seva fossilització. A diferència del patrimoni material, rígid i inalterable, la preservació del patrimoni cultural immaterial implica una dedicació contínua i activa. Conseqüentment, oferir garanties que les candidatures a Patrimoni Mundial de la Humanitat no acabaran la seva feina amb l’assoliment del reconeixement és un element clau per assolir-lo.

La Comissió del Pla de Gestió de la candidatura del Priorat-Montsant-Siurana s’ha constituït amb un doble objectiu. Per una banda, concretar quines mesures de protecció s’executaran per garantir la pervivència dels valors atribuïts al paisatge prioratí. Per l’altra, definir quin organisme, i sota quina forma jurídica, es responsabilitzarà de vetllar pel compliment d’aquestes mesures.

Les conclusions extretes per la Comissió - formada pels departaments de Cultura, Agricultura, Governació i Territori de la Generalitat de Catalunya, l’Observatori del Paisatge, l’associació Prioritat, la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal del Priorat – hauran de resumir-se en un document marc. El Pla de Gestió haurà de recollir tota la protecció legal del paisatge prioratí (Carta del Paisatge del Priorat, Pla Estratègic de Desenvolupament Comarcal, Carta Europea de Turisme Sostenible), exposar quina metodologia seguirà el model de preservació per maximitzar l’eficiència, transparència i participació dels agents implicats, i visualitzar l’experiència de la societat prioritat en la preservació del seu patrimoni paisatgístic.

El Pla de Gestió incorporarà els elements d’anàlisi sorgits en les sessions preparatòries mantingudes amb tots els sectors de la comarca. Des de la candidatura prioratina, s’estima que el dossier de la candidatura i el document del Pla de Gestió estaran enllestits aquesta primavera.
 


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: