Notícies


9/2/2017

El compositor Pep Ventura, protagonista de la Capital de la Sardana a Figueres

Foto del Foment de la Sardana Pep Ventura

etiqueta Capital de la Sardana, Pep Ventura

El 2 de febrer de 1817 naixia el músic i compositor Pep Ventura, considerat el pare de la sardana moderna a la segona meitat del segle XIX en consolidar la sardana llarga i reformar la cobla donant-li amplitud. Fill de família empordanesa, va desenvolupar la seva carrera a Figueres, i va morir l’any 1875 deixant escrites 312 sardanes llargues, moltes d'elles sense títol, un nombre important de curtes i moltes composicions corals, entre les quals destaca Arri, Moreu, premiada en el certamen claverià del l’any 1864. Del seu corpus, format per més de 550 peces, s’ha conclòs que conté dos mil temes musicals, que es conserven a l’arxiu de l’Orfeó Català.
 
El bicentenari del naixement de Pep Ventura coincideix amb la capitalitat de la Sardana 2017 de Figueres, que l’11 de març rebrà el traspàs de bandera per part de Mollerussa, capital 2016. “Durant el 2017 i el primer trimestre del 2018, l’obra del compositor Pep Ventura estarà present en actes, conferències, aplecs i exposicions, tant pels actes de commemoració del bicentenari del seu naixement com per la capitalitat de la Sardana. Serà un homenatge molt extens, que tenim la sort de poder ampliar amb la nominació de Figueres com a Capital de la Sardana”, explica a Tornaveu la Montserrat Mauné, del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres. Aconseguir la capitalitat ha estat una feina intensa, perquè tal com explica Mauné, “primer ho ha de validar el ple de l’Ajuntament, i després el Foment de la Sardana Pep Ventura presenta un projecte a la Confederació Sardanista de Catalunya, que ha seleccionat Figueres entre altres candidats”. A més, el proper 18 de junt, dia internacional de la Sardana, també es convertirà en homenatge a Pep Ventura, perquè una de les sardanes que es ballarà serà del compositor figuerenc.
 
Figueres ja ha donat el tret de sortida al bicentenari amb diversos actes. El passat 4 de febrer, el teatre el Jardí va acollir el concert Tribut a Pep Ventura, a càrrec de la cobla-orquestra Montrgrins, que va interpretar obres del músic i compositor, algunes d'elles inèdites, i també sardanes d'altres autors dedicades a Pep Ventura. Però a més a més, “la ciutat ha estrenat un gegant que representa el compositor, i que ja ha fet la seva primera ballada en cercavila”, explica la Montserrat Mauné.
 
Entre els actes programats per aquest primer semestre, desataquen la 56a edició de l'Aplec de la Sardana el 21 de maig, amb les cobles Montgrins, Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Bisbal Jove; les ballades i concerts-espectacles per a les fires i festes de la Santa Creu, els concerts de la Jove Orquestra de Figueres, la Coral Polifònica i la Coral Germanor Empordanesa que tindrà com a protagonistes la sardana i Pep Ventura. 


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: