Francesc Marco Palau

Francesc Marco Palau

Historiador.

Articles


7/2/2017

Els encerts del Pacte Nacional

Francesc Marco al Pacte Nacional pel Referèndum

etiqueta Democràcia, Pacte Nacional pel Referèndum


El passat 1 de febrer hem tornat al Parlament, a la sala auditori il·luminada per la cúpula de vidre tallat. L’espai, modern i funcional, ha acollit la primera reunió del Pacte Nacional pel Referèndum, després que a la darrera reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, el desembre passat, se n’aprovés l’impuls.

Institucions, món local, partits polítics, sindicats i entitats empresarials i de la societat civil vam trobar-nos de nou. L’objectiu d’ara? Ratificar el manifest del Pacte i buscar suports pel referèndum que aquest 2017 ha d’oferir a la ciutadania la possibilitat de decidir el futur polític de Catalunya.

Amb sensibilitats polítiques diverses i diferents marcs de referència, segons el cas, els amplis consensos sempre són desitjables i necessaris. Això és el que vam trobar amb el redactat d’un text que reconeix el Parlament de Catalunya com la institució democràtica on es manifesta la voluntat popular del país, el desig de Catalunya de decidir el seu futur polític i el dret de poder-ho fer a través d’un referèndum.

La serenor cromàtica de la sala i la disposició dels participants va transportar-me un parell d’anys enrere, en una altra de les sessions, la del 7 de novembre de 2014, tot just dos dies abans d’un 9-N que calia refermar. En aquell cas, vam compartir opinions amb l’Antoni Carné en aquell tram de la taula dedicat a les entitats del teixit associatiu. Ell hi participava com a representant de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català i jo com a Plataforma per la Llengua.

Dimecres no vam poder comptar amb les seves reflexions, però en Josep Viana, l’actual president de l’ENS, va explicar-nos in situ que els Premis que reconeixeran l’associacionisme català, la gala de celebració dels quals serà el 21 de març, portaran el nom d’Antoni Carné. Una molt bona decisió. Esperem que el procés cap al referèndum també tingui molts encerts.

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Arç Cooperativa