Notícies


15/12/2016

Èxit del Centenari dels Pastorets d’en Folch i TorresRamon Folch i Camarassa, fill de Josep Maria Folch i Torres, llegint un passatge d'Els Pastorets


Una ballada de sardanes a la plaça del monestir de Montserrat


El repartiment del caldo


Lloll Beltran, victoriosa. Fotografies: Joan Lorenzo Carcasóetiqueta Centenari Els Pastorets, Coordinadora de Pastorets de Catalunya

El Centenari dels Pastorets d’en Folch i Torres (1916 – 2016) mereixia una celebració especial i l’ha tinguda. Des de la concentració d’àngels i dimonis a l’escalinada del TNC amb què es va inciar la commemoració el 17 d’octubre del 2015, la Comissió Organitzadora, formada per la Coordinadora de Pastorets i la Fundació Folch i Torres, ha organitzat una quinzena d’actes encaminats a homenatjar el popular dramaturg barceloní. Entre les activitats que s’han dut a terme, podem esmentar el  bus turístic en què pastors, àngels i dimonis recorrien el centre de Barcelona (3 de desembre del 2015), la mostra fotogràfica que la Coordinadora de Pastorets de Catalunya va exposar al Metro de Barcelona (del 24 de desembre del 2015 al 15 de gener del 2016), el concurs de cuplets celebrat al Centre Parroquial de Sant Feliu de Llobregat (18 de setembre del 2016),  la representació conjunta dels Pastorets de Folch i Torres a Palau-solità i Plegamans (1 d’octubre del 2016), el congrés internacional “El Nadal en escena”, que tingué lloc a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i al Palau Marc de Barcelona (24-26 de novembre del 2016) o la representació sinòptica al Palau de la Generalitat (27 de novembre del 2016).

El tancament de la programació també va ser ben reeixit. Tots els admiradors del clàssic nadalenc de Folch i Torres estaven convocats el dissabte 10 al monestir de Montserrat. La jornada va començar amb una emotiva ofrena floral al monòlit de Folch i Torres al Camí dels Degotalls. Davant la placa d’homenatge, Ramon Folch i Camarasa, fill de l’autor, va llegir les paraules amb què el Lluquet elogia Catalunya al quadre vuitè d’Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús. Seguint l’acte de record, durant la missa conventual uns actors vestits de Lluquet i de Rovelló van presentar unes ofrenes, juntament amb representants de la Comissió del Centenari i dels sardanistes de Palau-solità i Plegamans.

Sortint de missa, i amb l’avinentesa d’un dia que començava a aclarir-se, els assistents participaren en una ballada de sardanes a la plaça del monestir. Fou el preludi d’un dels moments més originals de la trobada: el repartiment de caldo. Vestits a l’estil de Judea, un grup de pastors i pastores s’afanyaren a participar en aquesta divertida emulació de la coneguda escena dels Pastorets: el bosc nevat.

Sempre quedarà, com a record de la commemoració del Centenari, l’exposició itinerant “Goita, Els Pastorets! – Josep Maria Folch i Torres”, impulsada per la Fundació La Roda, comissariada per Francesc Foguet, professor de Filologia Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona, i que ha comptat amb la col·laboració d‘Eva Saumell (documentalista), Inés Valls (dibuixant) i Aixa Rocks (dissenyadora). Aquells qui encara no l’havien vista, tingueren l’oportunitat de fer-ho a l’espai d’exposicions de l’Hotel Abat Cisneros, on romandrà fins al dia 7 de gener, per després seguir voltant pel territori. La inauguració va anar a càrrec de Lenke Kovács, comissària del Centenari, de Lluís Folch i Pons, director de la Fundació Folch i Torres, i del Pare Abat Josep Maria Soler.

El Centenari dels Pastorets de Folch i Torres s’acomiadà amb una actuació de tancament que va culminar amb una última ballada sardanística com a ofrena al nen Jesús. Lloll Bertran, en el paper de Sant Miquel, i Toni Albà (ambaixador del Centenari) com a Satanàs, protagonitzaren una dramatització que féu les delícies del públic que la contemplava.
 
 


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: