Notícies


14/11/2016

A la Generalitat me’n vull anar...

El Palau de la Generalitat acollirà una representació única dels Pastorets de Folch i Torres

etiqueta Centenari Els Pastorets, Palau de la Generalitat, Pastorets de Folch i Torres

Us imagineu el Palau de la Generalitat reconvertit en l’escenari de les aventures d’en Lluquet i el Rovelló? El 27 de novembre (12:00h) aquesta imatge deixarà de ser una fantasia, i les estances del Saló Sant Jordi, el Pati dels Tarongers, el Pati Gòtic i la Galeria esdevindran el paisatge on els rabadans lluiten contra les forces del mal.
Els Pastorets de Súria i l’orquestra Mas Torrat interpretaran un espectacle trencador, on el mateix Folch i Torres dialoga amb els personatges més destacats dels Pastorets, i observa les diferents versions que els grups catalans han fet del seu text.  Es tracta d’una obra pràcticament inèdita, únicament interpretada l’any 2002. A diferència de fa catorze anys, els Pastorets de Súria comptaran amb la participació d’actors d’arreu del territori català.  Llavors, l’enyorat guionista Jaume Esquius va crear una adaptació sinòptica del guió de Folch i Torres i el compositor Antoni Malats. 

L’espectacle, inserit en el marc del centenari d’Els Pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús i el Congrés internacional “El Nadal en escena”, servirà com a inauguració de la temporada de Pastorets 2016-2017 i la celebració del 90è aniversari de l’obra de Folch i Torres a Súria. Acabada la funció, tindran llocs els parlaments del conseller de Cultura Santi Vila, el director de cultura popular Lluís Puig i el president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya Lleonard del Río.
 
Congrés internacional “El Nadal en escena”
Organitzant el Centenari dels Pastorets de Folch i Torres (CPFT), la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i la Fundació Folch i Torres volen recordar la figura del dramaturg barceloní i reivindicar aquest gènere de teatre popular genuïnament català. Segons del Río, les colles de pastorets han fet una immensa tasca de formació escènica sense el qual no es pot entendre el potencial dramatúrgic català: “han estat un aspecte clau, sobretot abans de la creació de l’Institut del Teatre, perquè moltes persones descobrissin el seu talent interpretatiu”. Actualment, els Pastorets mouen més de 6.000 actors amateurs i 60.000 espectadors anuals.

El Congrés internacional “Nadal en escena” (24-26 novembre) repassarà les manifestacions escèniques dels Pastorets més enllà de les nostres fronteres. Les dues primeres jornades es celebraran a Tarragona i plantejaran les semblances i singularitats dels Pastorets arreu d’Europa. Els ponents, reunits gràcies a la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili i el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria, explicaran com es viuen a València, Menorca, Mallorca, Anglaterra, Castella, Brescia, Trento, Rosselló o Polònia.

Dissabte 26 els congressistes es desplaçaran fins a Barcelona. Més enllà de l’esmentada escenificació, es dedicarà LA JORNADA íntegrament a homenatjar Folch i Torres. Francesca Roig repassarà les diferents versions dels Pastorets; Jordi Bertran exposarà els motius que expliquen el prematur i durador èxit popular de l’obra; Salvador Palomar versarà sobre la figura dels pastors en l’imaginari col·lectiu català; Jordi Cervera exposarà el doble vessant fantasiós i devot del seu text; Carme Tierz presentarà el llibre “Els Pastorets de Folch i Torres. L’origen caputxí d’un fenomen teatral”; finalment, la jornada i el congrés es clouran amb una taula rodona sobre els diferents vessants d’aquesta tradició.
Podeu consultar tota la informació necessària sobre el Congrés internacional “El Nadal en escena" clicant aquí


Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: