Tot i que el protagonisme als mitjans sovint l’acaparen certs comportaments incívics d’un turisme difícil de regular, no s’ha d’oblidar que Barcelona viu en aquesta segona quinzena del mes d’agost un dels moments més dolços de l’any. Places i carrers s’engalanen i s’omplen de gent amb ganes d’oblidar-se de la calor i viure l’experiència comunitària de les Festes Majors.

Quan s’escriuen aquestes línies la Festa Major de Gràcia viu el seu equador. La monologuista i comunicadora Imma Sust ha estat l’encarregada d’oferir un emotiu i divertit pregó, que defensa que per primer cop durant dos anys consecutius és una dona qui fa el pregó (l’any anterior va ser l’actriu Mercè Montalà), i declara Gràcia terreny lliure de l’assetjament sexual.

Els carrers de Gràcia, pels quals es preveu que hi passin milers i milers de persones, lluiran creacions basades en la rumba catalana, la popular sèrie Joc de Trons, l’imaginari de Jules Verne o el d’El Senyor dels Anells, en una edició que incrementa el nombre de carrers engalanats, arribant a la xifra de vint espais on els veïns despleguen imaginació i aptituds manuals utilitzant un dels els béns més preuats aquests dies a Gràcia, parafrasejant Imma Sust: les ampolles d’aigua buides. Enguany els visitants han pogut votar els carrers a través d’una aplicació per a mòbils. Potser no tant conegut com el concurs de guarniment de carrers, és el concurs de Balcons i Portalades Guarnides, que celebra la seva 18a edició amb quaranta-tres participants.

Les actuacions de les Festes de Gràcia són una oportunitat per conèixer nous grups de l’escena local barcelonina i catalana. El servei de metro permetrà que la manca de transport no sigui un impediment per gaudir al màxim de la festa: les nits del 19 i 20 d’agost el metro estarà obert, en el que seran 67 hores de servei ininterromput.

La cultura popular i l’escenari de la plaça del Folk

Com no pot ser d’altra manera, la cultura popular tindrà el paper central que mereix en un barri tan cohesionat i amb un teixit social tan participatiu com és Gràcia. La Colla de Diables la Vella de Gràcia ha presentat en els correfocs la seva nova i imponent bèstia: l’Atzaries, batejada en record d’Agustí Atzaries, veí gracienc, a qui, segons diu la llegenda, l’any 1892 li va tocar la grossa després d’haver fet un pacte amb el diable, fet que (no sabem si al llindar de la bogeria) el va fer omplir la façana de casa seva (carrer Josep Torres, 20) d’elements infernals.

La plaça del sol, des del dilluns 15 d’agost fins al diumenge 21 d’agost es rebateja amb el nom de la plaça del Folk, ja que acull, amb l’organització del Centre Artesa Tradicionàrius (C.A.T.) diversos concerts i els tallers de glosa i corrandes a càrrec de Cor de Carxofa. Entre d’altres concerts, destaca Sabor de Gràcia, que dissabte 20 d’agost a les 22h, presentaran el directe del seu disc Gitanos catalans, o el concert de l’endemà diumenge 21, de les Roba Estesa, la formació de noies de les comarques del Camp de Tarragona presenten la seva unió de folk i cançó d’autor.

De manera semblant, els Castellers de la Vila de Gràcia organitzen els actes de la Plaça de la Vila, amb activitats per a joves, concerts com els de Pastorets Rock o Doctor Prats, entre d’altres, així com concursos de gastronomia i una diada castellera per al dissabte 20 d’agost a les 18h amb els Xiquets de Reus, els Castelleres de Vilafranca i els amfitrions Castellers de la Vila de Gràcia. Abans però, divendres 19 d’agost a les 18h se celebrarà la Diada Castellera de Vigílies, amb la participació de la Colla Jove Castellers de Sitges i s’hi durà a terme la Baixada del Pilar Caminat des de la plaça del Sol fins al davant del balcó de la seu de la vila.

I coincidint amb els últims actes de la Festa Major del barri de Gràcia, el barri de Sant prendrà el relleu el dia 20, fins al diumenge 28 d’agost. La millor recepta contra la calor estiuenca, a banda de veure aigua, no és quedar-se al sofà desitjant la vinguda de la tardor, sinó sortir al carrer i oblidar-se de les altes temperatures ballant i fent gresca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa