S'ha dit


28/7/2016

Separar el gra de la palla en la Responsabilitat Social Econòmica

El consultor Josep Maria Panyella.

etiqueta Economia social, RSE, Sha dit

Josep Maria Canyelles, coordinador de la plataforma Respon.cat i soci-consultor de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat publicat a la revista Món Empresarial (segon trimestre 2016) una reflexió sobre certs usos interessats que algunes empreses fan de la Responsabilitat Social Econòmica (RSE).

L’article, amb el títol Castell de focs amb l’RSE?, que es pot trobar al blog de Josep Maria Canyelles, Responsabilitat Global, qüestiona la manca de coherència de certes empreses: “Per més que una empresa faci col·laboracions socials o hagi incorporat bones pràctiques de gestió ambiental, no es pot parlar en absolut de responsabilitat social si resulta que alhora practica l'elusió fiscal o escanya les pimes proveïdores fins a dessagnar-les”.

Canyelles és conscient que una empresa no pot emparar-se en l’RSE si du a terme males practiques massa habituals com endarrerir els pagaments a proveïdors, 100, 200 o 300 dies, cosa que ha portat al tancament d’empreses. Per tant, demana separar el gra de la palla quant a les empreses que manifesten una actitud social: “Una aplicació parcial [de la RSE], que deliberadament cerqui un rendiment reputacional en unes dimensions mentre que miri cap a una altra banda en la resta, no és RSE. Hem de reconèixer que amb algunes bones pràctiques es poden fer castells de focs a l'hora de voler vendre una imatge no ajustada a la realitat. Cal saber-ho i dir-ho.”

Per últim, l’autor defensa que la crítica no va contra la RSE, sinó es refereix a aquelles empreses que “confonen l'opinió pública i els grups d'interès referint-se a RSE”.

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Arç Cooperativa