Josep Viana i Crespo

Josep Viana i Crespo

President de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català.

Articles


26/4/2016

Sant Jordi, llegim Joan Amades i el Museu de Cultures del Món

Lectura de Llegim Joan Amades


Public assistent al Museu de Cultures del Món


Josep Viana, president de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català


Amadeu Carbó, membre de l'Associació Cultural Joan Amades


Nens llegint Joan Amadesetiqueta Associació Cultural Joan Amades, Llegim Joan Amades, Sant Jordi

El Sant Jordi 2016 ha estat, sens dubte, una de les diades més importants i amb més ressò internacional  celebrades en el panorama festiu de Catalunya. Pràcticament totes les localitats del Principat fan una activitat o altra per Sant Jordi. Les roses, els llibres i les persones s’empoderen dels espais públics, tot gaudint d’una diada popular, festiva, glamurosa i culta.
 
Les roses, l’amistat i l’estimació.  Els llibres, la cultura i la llibertat. La festa al carrer, la cohesió social; compartir. Aquestes són realitats i valors que la nostra cultura popular i l’imaginari català desenvolupen des de fa desenes i desenes d’anys. I és així com hem d’estar orgullosos de tenir aquest tarannà. Un aspecte que no passa desapercebut en les cròniques dels diaris internacionals, on valoren com a tret important i diferencial les realitats i els valors que simbolitzen aquesta diada per a tots els catalans. Que sigui així per molts anys. Felicitats Sant Jordi.
 
En aquest context cal tenir en compte  la iniciativa de l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA) en el dia de Sant Jordi. Les lectures de rondalles, llegendes i molts altres aspectes del costumari del gran folklorista  Joan Amades, han tingut una presència destacada dins l’àmbit de la cultura popular en la diada de Sant Jordi. Així doncs, l’ACJA ha reivindicat un gran nombre de tradicions, esdeveniments i altres aspectes culturals que en els pobles, en les ciutats, en les persones  i en les nostres activitats, tenen o han tingut una gran importància en el desenvolupament d’un relat popular, compartit i singular. Caldrà seguir amb interès aquestes iniciatives que ens demostren la riquesa  de les nostres tradicions, tot ensenyant-nos d’on vénen moltes  expressions arrelades en el nostre imaginari col·lectiu i de les quals sovint en desconeixem la seva procedència. Felicitats ACJA.
 
Les lectures en obert de Llegim Joan Amades han estat realitzades en 17 indrets diferents de la geografia catalana. El Museu de Cultures del Món va ser una de les localitzacions més singulars. En la presentació, els organitzadors  van agrair a Josep Fornés, director del museu on es realitzava l'acte i també del Museu Etnològic, la deferència per a “rebre’ns a casa seva”. La resposta d’en Fornés va ser ràpida i clara: “Aquesta és la casa de tots”. Gràcies també al Sr. Fornés. L’expressió és adient i albira un empoderament dels espais públics per part de la ciutadania. La realització d’esdeveniments en aquests espais realça tant les activitats culturals com l’entorn que les acull. Felicitats Fornés.

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Arç Cooperativa