Articles


18/4/2016

La Llei de transparència també afecta a les entitats sense ànim de lucre

Públic assistent a la presentació de la plataforma Transpar-Ent

etiqueta Entitats sense ànim de lucre, Llei de transparència

Amb motiu de la publicació recent de la plataforma Transpar-Ent que té pautar i permetre l’autoevaluació del seguiment que les entitats fan de la llei de transparència, exposem alguns dels punts principals de la Llei 19/2014, del 29 de desembre del 2014, de transparència accés a la informació pública i bon govern.

Cal destacar que  no només és una llei que afecta directament a l’Administració pública, sinó que dins del seu àmbit d’acció hi entren les entitats sense ànim de lucre, així com associacions o partits polítics que reben ajuts de l’administració, que són contractats per a la prestació de serveis o que tenen marge per influir en la presa de decisions. A partir de l’1 de juliol del passat any 2015 les mesures de la Llei són de compliment obligat.

La llei obliga a informar a l’Administració en el cas d’entitats o fundacions o empreses que realitzen serveis públics.

En segon lloc, encara que no realitzin serveis públics, la llei determina que pel fet de rebre ajudes de l’administració hi ha entitats privades, fundacions, partits polítics, organitzacions sindicals i empresarials sobre els quals recauen les obligacions de transparència:
  • Si perceben subvencions o ajuts públics de més de 100.000 euros anuals.
  • Si almenys el 40% dels seus ingressos anuals procedeix de subvencions o ajuts públics, en cas que aquesta quantitat sigui de més de 5.000 euros.
És a dir, bona part de les associacions o entitats que agrupem sota la denominació del tercer sector haurien de complir les obligacions d’aquesta llei.

Obligacions de la llei

Abans però d’exposar les obligacions que han de complir les entitats a dalt referenciades, cal destacar que la Llei19/2014 diferencia entre publicitat activa i passiva. Bàsicament, quan una entitat se li demana el deure de publicitat passiva, el que haurà de fer és passar la informació a l’Administració, mentre que en el cas de la publicitat activa, l’entitat, associació o fundació haurà de fer pública la seva organització institucional i estructura administrativa, la gestió econòmica, comptable, pressupostària i patrimonial, la plantilla (llocs de treball i règim retributiu), els plans, programes i memòries generals, entre d’altres aspectes d’interès públic, tal com es reconeix a l’article 8 de la llei.

Així doncs, serveix d’ajuda la diferenciació que un article de Xarxanet ha elaborat segons el qual, divideix en blocs les entitats i les seves obligacions amb la Llei de transparència. En un primer lloc, les entitats que presten serveis públics tenen el deure de publicitat passiva, ja que la activa la realitza l’Administració, de manera que hauran d’informar a l’administració de les activitats relacionades amb el servei públic, la gestió del mateix, la percepció de fons públics i les retribucions percebudes pels càrrecs directrius (si el volum de l’entitat derivat de a prestació de serveis públics, és superior al 25% del volum general).

Pel que fa a les entitats que reben subvencions o ajuts públics de més de 100.000 euros anuals o almenys el 40% dels seus ingressos anuals procedeix de subvencions o ajuts públics, superant la quantitat de 5.000 euros hauran de dur a terme accions de publicitat activa, és a dir, publicant la informació institucional, d’organització i estructura i la informació econòmica (Article 8), a més caldrà informar contractes adjudicats per l’administració, els convenis de col·laboració i informar dels imports de les subvencions.

Registre de grups d’interès

Un altre dels punts destacats de la Llei de Transparència és el registre de grups d’interès, que a referència a persones i organitzacions que “duen a terme activitats susceptibles d’influir en l’elaboració de lleis, normes amb rang de llei o disposicions generals  en l’elaboració i l’aplicació de les polítiques públiques”, tal com reconeix l’article 47. Els inscrits en aquest Registre de grups d’interès comporta, entre d’altres, el compliment del codi de conducta que recull propostes com ara que l’entitat o organització no tracti d’obtenir o influir en la presa de decisions de forma deshonesta.

Per a navegar per la web de Transpar-Ent, podeu fer clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Arç Cooperativa