S'ha dit


24/12/2015

Josep Fornés, l’ètica i l’estètica

Josep Fornés en una fotografia d'arxiu (Foto: À. A. E)

etiqueta Josep Fornés, Museu de Cultures del Món, Museu Etnològic

En una entrevista apareguda al diari El Punt Avui del dia 23 de desembre, Josep Fornés, director del recent reinaugurat Museu Etnològic de Barcelona i Museu de Cultures del Món, ofereix una definició concisa i exemplificadora de la diferència entre entologia i etnografia, paraules que massa sovint s’empren indistintament sense conèixer la diferència essencial. “És molt semblant a la diferència que hi ha entre radiologia i radiografia. Radiologia és la ciència que estudia el diagnòstic per la imatge, mentre que la radiografia és la imatge generada. De la mateixa manera, etnologia és la ciència –inexacta, com la sociologia, l'economia i la psicologia– que estudia com es comportem les persones com a col·lectius–, mentre que l'etnografia se centra en els objectes que generen els éssers humans”, exposa Fornés, que a continuació ofereix una declaració d’intencions de l’objectiu del Museu Etnològic –“Nosaltres, al museu, tenim objectes, però no volem ensenyar coses, sinó significats. Volem superar el discurs esteticista per arribar a un contingut significatiu. No és un museu només per mirar, sinó per fer pensar”-.

La importància de l’ètica apareix sovint a l’entrevista a càrrec de la periodista Montse Frisach: I “En museus com aquest i en general en tots els museus, l'ètica sempre ha de superar l'estètica. Com antropòleg, no em puc permetre no seguir la Declaració Universal dels Drets Humans ni les normes del Consell Internacional de Museus.”

Un altre dels aspectes destacats de l’entrevista és la relació del Museu de Cultures del Món, al carrer Montcada 12 – 14, amb el Museu Etnològic de Barcelona, al Passeig de Santa Madrona, 16. “L'encàrrec que vaig rebre sobre la seu del carrer Montcada s'ha temperat una mica, perquè fins i tot s'havia parlat entre alguns sectors de tancar-lo. D'entrada, crec que hem d'aprofitar la infraestructura del museu, que és esplèndida, i que ha costat molts diners als barcelonins. Però s'ha d'anar eliminant progressivament la sensació que estem en una magnífica exposició prèvia a una subhasta d'objectes artístics”. Responent a la qüestió de si es reinaugurarà la col·lecció permanent del Museu de Cultures del Món, Fornés declara que no hi ha aquest objectiu, si bé exposa la voluntat de seduir el públic per mitjà d’exposicions temporals que proposin un diàleg intercultural d’ampli abast i que promogui la reflexió, com serà l’exposició temporal, amb col·laboració amb un equip de la UB, que investigarà la relació de Barcelona amb Guinea Equatorial.

Podeu llegir l’entrevista sencera a El Punt Avui, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Arç Cooperativa