Tornaveu
Calella, inaugurada com a seu de la sardana per al 2015

El cap de setmana del 14 al 15 de març, al municipi del maresme s’hi han celebrat diversos actes per proclamar-se com la Capital de la Sardana 2015.

El far de Calella ha estat l’escenari de la lectura del pregó a càrrec de l’investigador oncològic Carles Cordón, que ha destacat com de present és a la nostra vida el fet de donar-se les mans, com a la sardana, quan de petits anem de mà de la mare, o l’entrellacem amb la persona estimada, i en tantes d’altres situacions vitals. A l’acte hi han assistir l’alcaldessa, Montserrat Candini i el conseller de Cultura Ferran Mascarell, que ha ressaltat la “modernitat de la sardana”. Al seu torn, Candini ha recordat que Calella és la localitat amb l’aplec de sardanes més antic de Catalunya i que té una agrupació sardanista de 65 anys d’història.

La Capital de la Sardana converteix una població en un punt de trobada pel món sardanista, la cultura i el turisme. Així doncs, al llarg d’un any a Calella hi haurà una programació continuada d’esdeveniments per fer participar tant el públic sardanista com aquells qui sentin curiositat. I és així com l’inici de la Calella com a Capital de Sardana ja ha estat una bona demostració: s’ha estrenat la sardana Calella, Capital de la Sardana 2015, de Jordi Feliu. A les 13:00 h, s’ha gaudit de l’estrena absoluta de fins a 6 sardanes durant una ballada a la Fàbrica Llobet Guri amb la cobla Capital de la Sardana, que serà un conjunt estable durant tot l’any per a actuacions destacades de la capital sardanista.

A la tarda s’ha inaugurat una exposició sobre la capitalitat de la sardana de Calella a la Sala d’Exposicions Municipal de l’Ajuntament Vell. Igualment, per primera vegada s’ha ofert un espectacle de vídeo mapping a la façana de l’Ajuntament, en col·laboració amb Foto-Film Calella i el tenora solista Jordi Paulí. La jornada ha acabat amb l’estrena de l’espectacle Paraules d’amor a la Fàbrica Llobet-Guri. Es tracta d’una proposta que fusiona una big band amb la cobla Capital de la Sardana i diverses veus.

El diumenge ha començat amb una animació gratuïta per als més petits, a les 11h a la plaça de Conrad, a càrrec de Jaume Barri i els músics de la cobla Xica. Tot seguit, a les 12.15h a la fàbrica Llobet-Guri s’ha estrenat l’espectacle audiovisual Calella, capital de la Sardana: una retrospectiva amb mirada al futur amb la cobla Capital de la Sardana, dirigida per Francesc Cassú.

Premis Capital de la Sardana 2015

Retrocedint a la cerimònia d’obertura del dissabte, s’han donat a conèixer aquests premis que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades. Enguany, els premiats són:

Medalles al Mèrit:

Medalla al Mèrit Sardanista: Víctor Cibran i Climent per la feina realitzada en el món de les colles, amb la creació de la colla Iris, de la qual va ser-ne el capdanser, i per la seva activitat durant 30 anys a la junta de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), de la qual n’és secretari i director-redactor de la revista UNIÓ, per la seva activitat en l’ensenyament de sardanes i per la difusió que ha fet de la nostra dansa en programes de ràdio a Cadena 13 i RAC1.

Medalla al Mèrit Musical: Jaume Vilà i Figueras per la seva tasca com a instrumentista, professor de la tenora i actualització de material didàctic, per la seva col·laboració durant 30 anys amb la UPC per la recerca de l’acústica i la millora tècnica de l’instrument i per la difusió que n’ha fet en conferències i congressos a científics d’arreu del món.

Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana: Antonio Jaén Molina per la seva activitat com a dansaire d’esbart des dels 5 anys, director des del 1990 de l’esbart Fontcoberta on va crear un esbart infantil, organitzador i director de les 20 edicions del Festival Folklòric de Banyoles i pel muntatge de diversos espectacles de dansa de creació pròpia, un d’ells amb la coreografia de sardanes de Manel Saderra i Puigferrer.

Premis:

A la categoria Dedicació:

Ghislaine Busquet, per la seva tasca a favor de la sardana primer a Morellàs i després a Ceret on ha realitzat cursets d’ensenyament, ha creat i és la responsable de les colles alevina i infantil i també membre de la junta des de fa més de deu anys. Des del 2005 és la responsable del Festival de la sardana de Ceret.

Robert Miralles i Gutiérrez, per la seva activitat sardanista a Reus, on va fundar la colla Roques Montserratines, va ser cofundador del Patronat Sardanista de Reus, monitor en escoles i associacions, redactor d’articles i organitzador de trobades sardanistes al mas Tretze Emes.

Carles Pous i Puig per la seva implicació en l’activitat sardanista de l’Escala, és el membre més antic de l’Agrupació Sardanista Avi Xaxu que, entre altres, va instaurar l’aplec de l’Escala, i els cursets de sardanes. Va contribuir a la refundació de la cobla La Principal de l’Escala i a les trobades infantils de les comarques gironines, també ha format part de la producció de diversos programes sardanistes des de la fundació de Ràdio l’Escala.

A la categoria Continuïtat:

Aplec del Mercat del Ram de Vic pels seus 75 anys.

Aplec l’Hospitalet Bellvitge, pels seus 50 anys.

Concurs de Girona, pels seus 75 anys.

Concurs d’Olot, pels seus 75 anys.

Concurs de Bellvís, pels seus 50 anys.

Colla sardanista Font de Valldans, de Ponts, pels seus 50 anys.

Colla sardanista Maig, de Barcelona, pels seus 50 anys.

Colla sardanista Verge del Miracle, de Balaguer, pels seus 50 anys.

A la categoria Promoció i Difusió:

Josep M. Casasús i Guri per la publicació dels articles divulgatius sobre la sardana als diaris ARA i El Punt Avui.

RecorDansa, espectacle del grup Sardanista Agramunt, la Cobla Jovenívola d’Agramunt i el Grup Escènic Agramuntí, que a través de la música i dansa escenifiquen els 300 darrers anys del nostre país.

Retrats d’un sentiment, espectacle de la cobla Marinada i la colla Violetes del Bosc que descriu la realitat social i cultural dels últims 150 anys del país per mitjà de la sardana a través d’un text de Màrius Moneo.

A la categoria Mitjans Audiovisuals:

A Francesc Botet i Lacueva pel seu blog ‘el blog sardanista avibotet.cat’ amb amplis reportatges fotogràfics dels principals esdeveniments sardanistes d’arreu del país.

A Felip Vallejo i Pellicer pel blog ‘sardanaesportiva.blogspot.com.es’ amb informació molt completa principalment de les colles sardanistes.

A ‘La Iaia XXL’ amb el grup La Iaia i la cobla Bisbal Jove pel seu CD-DVD de pop-rock On és la màgia?, en què els instruments propis del trio osonenc es fusionen amb els de la cobla a les diverses composicions de què consta.

A la categoria Iniciatives Renovadores:

Al projecte Gira i gira per l’edició del CD del grup ‘Polcasol3’ i la Bellpuig Cobla per promoure el coneixement de la cobla i crear un material didàctic adreçat principalment a mestres i monitors que treballen amb infants i joves.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa