Reportatges


4/3/2015

Viatge al passat i futur dels barris a través de l'associacionisme

Exterior del Centre Cívic de les Cotxeres de Sants

etiqueta associacionisme, barris

El barri obrer de Sants del segle XIX té molt poc a veure amb el del segle XXI, molt marcat pel fet migratori. Però tots dos models tenen en comú el paper protagonista de l'associacionisme cultural i social. El Centre Social de Sants i projecte cultural de Can Batlló són “dues realitats diferents, però capaces totes dues de donar resposta a les necessitats del barri en cada moment, expliquen el passat i el futur de Sants, perquè aquestes entitats s'han adaptat al territori i als veïns en diferents períodes de la història”, explica en Ramon Torra, coordinador del centre de serveis a les associacions Torre Jussana, que posa en marxa el projecte #GR_Associacions, una proposta que vol “acostar la realitat associativa de barris i districtes de Barcelona tant als ciutadans com a d'altres entitats de la ciutat”.
 
És, de fet, una ruta tant pels edificis que allotgen diverses entitats, tant conegudes com més menudes, com per la seva història i la seva tasca social, cultural i fins tot econòmica, “posades en el context històric corresponent”. En cada espai, els responsables de les entitats explicaran als participants què ofereixen a la ciutadania i la finalitat de les seves accions i activitats.
 
“Les rutes són obertes a tothom, tant si sou del barri que es visita com si sou d’altres llocs de la ciutat, perquè l'objectiu és donar a conèixer la gran diversitat de propostes i opcions que les associacions ofereixen a la ciutadania, els seus projectes de dinamització i transformació del barri en què han nascut aquestes entitats”, argumenta Torra. De fet, la primera ruta, gratuïta, és el dissabte 14 de març al matí i recorrerà algunes entitats emblemàtiques de Sants i la Bordeta. Per participar-hi només cal inscriure's al web de Torre Jussana, on també es poden descobrir els itineraris proposats. Els assistents als recorreguts rebran també un tríptic explicatiu de les entitats del barri, i també algunes dades sobre la següent ruta que s'organitzi.
 
Però el projecte, que coincideix amb la celebració del vintè aniversari del centre de serveis a les associacions Torre Jussana, no té data de caducitat. “El projecte Grans Recorreguts Associatius arrenca al març i tenim previstes una desena de rutes, i el 2016 seguirem fent-ne moltes més”, apunta en Ramon Torra. De fet, Torra recorda: “Tots els ciutadans i també entitats poden fer suggeriments al web sobre quines entitats podem donar a conèixer, potser al seu barri hi ha una entitat que fa molt bona feina i encara és poc coneguda, o és un projecte nou que cal difondre”. Però, a més, Torra remarca que aquestes rutes seran molt útils perquè les mateixes entitats “puguin prendre nota de la tasca que fan d'altres associacions en barris diferents i compartir experiències i fins i tot projectes”.

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: