Tornaveu
Presentació de la revista literària VALLESPIR núm 10

D’ençà de la reaparició de Vallespir núm. 1, el 2005 (que iniciava una 3a època), hem arribat al número 10 de la nostra estimada publicació. Ho hem aconseguit, malgrat dificultats de tota mena, però també amb alguns encerts i certes alegries. En aquesta ocasió, el consell de redacció va desitjar esmerçar un esforç especial en la seva presentació gràfica i el seu contingut literari i cultural.

El 2013, any de l’aniversari del naixement del nostre gran poeta Salvador Espriu, nosaltres també, des d’aquest petit racó del país, amagat entre dues serralades, vam voler retre-li un homenatge humil i fervorós. Durant la llarga nit del franquisme, Espriu era l’expressió de tots aquells exiliats interns infinits. Era la paraula clara i nítida de tots els sense veu, i va inspirar cantants i noves generacions de futurs ciutadans catalans.

Moltes institucions catalanes i associacions de cultura popular l’han homenatjat, amb actes il·lustres i diversos, arreu de Catalunya, i nosaltres també hem volgut ajuntar la nostra pròpia veu a l’uníson de totes aquelles altres veus agermanades en el record.

Presentem en aquest número uns poemes de Salvador Espriu molt coneguts pels catalans que van ser com manifestos de dignitat humana i que, potser, alguns vallespirencs o nord-catalans ignoraven, perquè ells, per sort, no patien de la privació de les llibertats elementals.

Dediquem un poema al poeta Salvador Espriu i d’altres poemes de Carme Pagès que fan sentir la veu germana de l’Alt Empordà. Tenim també el goig de presentar un jove escriptor, J. Riart, que ens ofereix el seu primer text “Mimi”, que encantarà als vallespirencs. L’escriptor Joan Tocabens, que viu al Pertús, damunt mateix de la ratlla, ens ofereix un text singular inspirat de la història, la vida i la lluita dels Angelets.

Vallespir 10 presenta temes històrics, com l’epopeia del Castell de Montferrer, contada per l’Enric Loreto d’Arles, i un estudi de Lluís Mirò Solà, veí de Cortsaví sobre els trabucaires. El filòleg Joan Escudero ens presenta un tema de llengua amb els diccionaris de Renat Botet de Ceret, al qual retem també homenatge per la seva incansable feina de filòleg rossellonès.

A la secció Art, comptem amb la presentació de l’admirable exposició d’escultura “Terra Ignis”, de l’artista mallorquí Miquel Barceló, a càrrec de la senyora Nathalie Galisseau, directora del Museu d’Art Modern de Ceret. Presentem també un altre escultor de les nostres contrades, Gustau Violet. La Música és present amb la descripció del programa del Festival de Música a la Catalunya Romànica per Carles Greiveldinger-Winling i Enric Loreto.

No hi falta tampoc l’expressió de la nostra solidaritat i obertura al món, amb la cultura de la Bretanya. Molts catalans la visiten i l’aprecien, potser sense descobrir tot allò que ens uneix per damunt de les diferències. Ells, atlàntics i cèltics, i nosaltres, mediterranis i llatins. Però, per sobre de tot, amb un futur comú, a inventar i a compartir junts. Acabem la nostra contraportada amb una auca dedicada a Salvador Espriu, realitzada per l’amic Joan Vilamala, de Manresa. Aquesta auca ajudarà a entendre millor l’obra i la vida del poeta als alumnes de les fileres bilingües de les escoles i col·legis del Vallespir i a tots els seus habitants.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep a abril 15, 2014 | 09:19
    Josep abril 15, 2014 | 09:19
    Molt bona iniciativa per fer coneixer el Vallespir i Catalunya Nord a nostres germans del Sud. Fins aviat dema a les 10 sala Renat Botet c/ St Ferriol amb l'Escola de Català de Ceret.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa