Tornaveu                     Ara és l'hora

Hemeroteca Recomana-ho a un/a amic/ga
Primera quinzena de maig 2012

Gemma Aguilera

Gemma Aguilera

Periodista.

PROPOSTES

— 6/5/2012

Patrimoni etnogràfic i expressió artística en una partituraConcert de Cordes del Món a l'Ajuntament de Barcelona.etiqueta cordes del món, cultura popular, etnografia, música tradicional
Quan l’experiència musical esdevé una vivència integral més enllà del llenguatge de les notes o de les convencions estrictament musicals, la música deixa de ser simplement música i es converteix en un patrimoni immaterial, en el que la tradició oral, les creences, la cultura de l’espai i del cos, el joc, el ball i la dansa, però també el pensament filosòfic i científic, prenen la batuta. I aquest és precisament l’objectiu del projecte Cordes del Món, nascut a Parets del Vallès el desembre de 2011, de la mà del Centre d’Estudis Musicals Maria Grever.

Cordes del Món “desenvolupa músiques del món, el jazz i l’experimentació, juntament amb el patrimoni anomenat intangible, l’aportació teòrica des de l’antropologia i la museologia, l’expressió artística i altres ciències socials”, explica Ernesto Briceño compositor i director musical del projecte, i director del CEM Maria Grever. Aquesta vessant multidisciplinar es duu a terme amb la col·laboració del Museu Etnològic de Catalunya -que fa l’aportació científica, amb les seves col·leccions materials i immaterials i l’experiència en l’antropologia aplicada i polítiques culturals de proximitat, el Taller de Músics de Barcelona, l’actriu i coreògrafa Mariaelena Roqué, Alexander Hernández, investigador social, periodista i narrador, i també les associacions culturals d'acció social de Barcelona i la resta de Catalunya, el Museu Barbier-Muller, el Museu d’Etnologia de València, la Universitat Central de Veneçuela i la Universitat de Berklee-College of Music (EUA).

Cordes del Món és també, com indica el seu director musical, un “laboratori de proves per a músics, i un espai de participació, d’obertura de la música a tota la societat, en què l’experiència musical passa a ser una vivència integral que ens dóna lliçons de cultura d’arreu del món i trenca estereotips”. En definitiva, es promouen relacions amb altres expressions culturals, basant el procés en l’àmbit del treball social. El projecte desenvolupa els aspectes musicals i els seus contextos socioculturals, tot promovent activitats amb concerts, conferències, cursos, tallers, espais pedagògics per promoure el coneixement pràctic de tècniques i maneres d'interpretació de les músiques del món i els seus contextos actuals, d’investigació i assessorament. També hi tenen espai els coreògrafs, poetes, artistes plàstics, creadors audiovisuals i especialistes de diverses disciplines.


lectures 1052 lectures    Comentaris Comenta-ho Imprimir Imprimeix Enviar article Envia

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Altres edicions

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Pl. Víctor Balaguer, 5. Casal Clavé
08003 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Antoni Carné, Enric Cirici, Joan-Ramon Gordo, Èric Jover, Joan Maluquer i Josep Santesmases.

Correcció lingüística:
Joan Albert Ros.

CC BY NC


L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català és una iniciativa de la Federació de Cors de Clavé, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació Sardanista de Catalunya, la Fundació La Roda, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, el Gran Orient de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes, ADIFOLK, el Moviment Laic i Progressista, la Fundació Paco Candel, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació Catalana de Catifaires, la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona, l'Associació Catalana de Puntaires i la Federació de Colles de Falcons de Catalunya.
Entitats col·laboradores: XarxaAteneu, Casals Joves de Catalunya, la Federació Cors de Clavé Catalunya Nord, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i la Federació d'Associacions i Clubs UNESCO de Catalunya.
Està representat al Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és membre del Consell de l'Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, del Consell Assessor de Cultura Popular del CPCPTC i de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional del Consell de la Cultura de Barcelona. Premi Arlequí 2011.
Edita la publicació semestral CANEMÀS, revista de pensament associatiu i conjuntament amb l'associació Heptàgon de Projectes Culturals la publicació quinzenal TORNAVEU, Associacionisme i Cultura.
Entitat acreditada per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Inmaterial.
En conveni de col·laboració amb: Consell d'Associacions de Barcelona, Obra Cultural de l'Alguer, Fundació Congrés de Cultura Catalana, Xarxa Audiovisual Local, Projecte Heptàgon, Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals, Òmnium Cultural, Agència Catalana de Notícies, Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Fundació Jaume Casademont, VilaWeb, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.